Zlatica pospešuje izlučivanje mokraće i znojenje, cisti krv i pomaze u lečenju nervnih bolesti


Opis biljke:zlatica je trajna biljka što se pruža na kamenu, odakle joj potiče ime. Prilegla stabljika doseze dubinu do 15 cm. Listovi su košasti, odozgo zelenkasti, a odozdo belosivi do smedjasti. Listovi su jajastog oblika, duguljasti i na završnici tupi. Stabljike su, stabljikasti izdanci, lastari s listovima koji izbijaju iz korena. Listovi su usporedno rasporedjeni.
Staniste: Raste po zidovima i između plocastog kamenja.
Lekoviti deo biljke: za lek se skuplja stabljika bez korenja, tj. nadzemni deo biljke u proleće ili jesen skuplja se koren, a cela biljka za vreme cvatanja.
Lekovito delovanje: zlatinjak pospesuшје izlučivanje mokraće i znojenje, cisti krv i pomaze u lečenju nervnih bolesti. 
Spolja se koristi za pripremanje obloga i melema za razne bolesti. Za lečenje reumatičnih bolesti preporučuje se pripremanje kupke od zlatice s kamena ili zlatinjaka.

Selen prijatan aromatičan i bezopasan diuretik stomahik i karminativ


Opis biljke: Selen je mirisna, trajna zeljasta biljka, visoka do 2m. Koren je vrlo krupan i razgranat. Listovi su tamnozeleni i 2-3 puta perasto deljeni. Cvetovi su udruženi u štitaste cvasti svetložute boje. Plodovi su pljosnati, sa oštrim rebrima.

Stanište: Gaji se u vrtovima i često podivlja, posebno u planinama. Lekoviti su koren i plod..

Lekoviti deo biljke:U korenu i plodu ima do 1% elarskog ulja, u kome je glavni sastojak terpineol. Ima i smole, gume, tanina, šećera, skroba i raznih kiselina. U lišću ima do 100 mg/o vitamina C .


Lekovito delovanje: . Prijatan, aromatičan i bezopasan diuretik, stomahik i karminativ. Često se daje zajedno sa drugim žitaricama za lečenje organa za varenje, mokrenje i disanje. Ima lekovito dejstvo kod bolesnika koji imaju grčeve u crevima

1. Čaj za održavanje pravilnog rada srca (preventiva protiv infarkta): po jednu supenu kašiku lista matičnjaka, korena i ploda selena i lista imele sa kruške preliti sa 6 dl proključale vode. Ostaviti da stoji 2 sata, procediti, zasladiti medom i piti tri puta dnevno po 1 čašu. 2. Upala mokraćnih puteva: po 20 gr korena selena, lista breze i medveđeg grožđa, lanenog semena i sitnice. Dve supene kašike ove smeše na 300 gr ključale vode i posle 2 sata odliti i popiti u 3 obroka u toku dana.

Podubica se razmnožava se semenom. U lekovite svrhe upotrebljavaju se vrhovi grančica u cvetu i list


Opis biljke: Podubica je polužbun, visok 10-30 cm, sa cetvorouglastim stabljikama, na donjem delu odrvenelim. Starije grane su položene, dok su mlade uspravne. Stabljike su pokrivene dlakama. Listovi su parni, na kratkim drškama, jajasti do eliptični, po obodu krupno nazubljeni, sa donje strane pokriveni mekim dlakama, a sa gornje gotovo goli. Cvetovi su bledo crveni, rede beli, obrazuju pršljenove, a svi zajedno grozdastu cvast, najčešće okrenutu na jednu stranu. 
Staniicšte:Cveta od juna do septembra. podubica je mediteranska biljka, ali je veoma rasprostranjena i u unutrašnjosti, najčeùce na krečnjackim brdskim livadama i kamenjarima, pašnjacima, u svetlim hrastovim i borovim šumama i do iznad 1000 mnv. 
Lekoviti deo biljke: Razmnožava se semenom. U lekovite svrhe upotrebljavaju se vrhovi grančica u cvetu i list . Lekovito delovanje: Podubica se mnogo više ceni i raznovrsnije upotrebljava u narodnoj nego u naučnoj medicini. To je u mnogim našim krajevima, posebno planinskim, jedan od najomiljenijih lekova. Biljka nije otrovna, pa je opravdana njena upotreba za lečenje obolelih organa za varenje.
To je narodni tonik uz koji ćete završiti dobar posao u prilog vašem zdravlju upotrebljavan u obliku praška, čaja (10 g na 200 g vode), tinkture i dr. Kao mirisno, gorko stiptično sredstvo upotrebljava se i za lečenje belog pranja, rana, hemoroida i slično.Vino od podubice(200 g na 1 litar crnog vina ostaviti da stoji 8 dana) upotrebljava se u narodu kao lek protiv slabosti, malokrvnosti i za ispiranje rana.

Plucnjak disajnih puteva naročito kod kašlja s manje ili više izbacivanja sluzi, kod gripoznih pojava, čak i kod krvavog kašlja i upale pluća, hroničnog bronhitisa i plućnih tuberkuloza.


Opis biljke:Plućnjak je trajna zelen i jedna od prvih proletnih biljki. Stabljika uspravna visine do 30 cm. Prizemni listovi su s peteljkom, dok su listovi na stabljici sedeći i manji. Tamnozelene su boje, srasli ili zaobljeni, jajasti i dlakavi, a češće belopegavi. 


Cvetovi se razvijaju na vrhu stabljike kao u jaglaca. U početku su crvenkaste, a posle ljubicaste boje. čitava je biljka gusto pokrivena ostrim dlakama. Biljka je gotovo bez mirisa, a ukusa sluzava 
Staniste: raste svuda po šumama, posebno u vlažnim i dubokim zemljištima. 


Lekoviti deo biljke: za lek se skuplja cela biljka, bez korena. Lekovito delovanje: s uspehom se primenjuje kod svih  disajnih puteva, naročito kod kašlja s manje ili više izbacivanja sluzi, kod gripoznih pojava, čak i kod krvavog kašlja i upale pluća, hroničnog bronhitisa i plućnih tuberkuloza. Isto tako koristan je za čišćenje krvi i obnavljanje telesne snage.

Maslačak čaj pomaže i u terapiji malookrvnosti, gihta, reume, neredovite menstruacije i žucnih kamenaca.


Opis biljke: Maslačak je trajnica koja najcešce raste po travnjacima, livadama, parkovima, te uz staze i živice. Lekovit je i jestiv, jedna je od onih biljaka koju nalazimo svuda. Veoma je korisna biljka za čaj, salate, sokove, variva, supe…Kao lekoviti delovi biljke skupljaju se koren, list i cvet.U službenoj je upotrebi biljka u cvetu, ili koren sa biljkom, dok se u narodnoj medicini skupljaju i cvetovi.Maslačak pojačava lučenje žuci, deluje kao diuretik, pojacava rad bubrega, čišcenja krvi, pomaže kod lečenja gihta, reumatizma , kožnih ekcema, cireva kod manjka apetita.
Lekoviti deo biljke: Cveta od marta do maja. Maslačak od aktivnih lekovitih materija sadrži gorke materije, mnogo kalijuma u nadzemnom delu, smole, etericno ulje, 40% inulina u korenu.Listovi sadrže 16 – 18 % vitamina C, gvozdja oko 3% ,dakle –više nego španac !.Mladi listovi u proleće ukusna su i zdrava osvežavajuca salata, a mogu se skuvati i kao varivo. Da se otkloni gorčina, mlade rozete valja ostaviti u vodi preko noći. Lekovito delovanje: Maslačkov čaj moraju piti dijabeticari, a preporučuje se i svaki dan sažvakati5 do 10 šupljih stabljika. Čaj pomaže i u terapiji malookrvnosti, gihta, reume, neredovite menstruacije i žucnih kamenaca.Koren i stabljika sadrže gorku materiju –taraxacin – koji deluje diuretički, a može izazvati prolive i smetnje u srčanom ritmu.Vidljivi znakovi trovanja nastupaju tek kad se biljka konzumira u velikim količinama – naročito gorki stariji delovi biljke. Mladi su listovi potpuno bezopasni..ČAJ:Caj se priprema najcešce od suvog usitnjenog korena. Jedna kašika korena stavi se u 2 cl vode, kuva na laganoj vatri nekoliko minuta, procedi nakon 15 minuta i pije tokom dana nezaslađeno, ili još bolje, zaslađen pravim domaćim medom.Taj čaj pročišcava organizam, pomaže kod degeneracije hrskavice, podstiče znojenje.Pomaže u borbi protiv debljine i celulita.Koren se iseče na tanke ploške,pa se može jesti sirov na hlebu, sa maslacem. Ipak, bolje ga je skuvati. Ispržen i samleven koren odlicna je zamena za kafu. Mladi i još tvrdi cvetni pupoljci mogu se kiseliti u sirćetu i koristiti kao začin – umesto kapare. Maslačkov sirup ( med )Tri –cetiri pune šake cvetnih glavica maslačka (sveže) preliti sa 2 litre kipuce vode, i prokuvati. Procediti – da se iz cvetova iskoristi sav lekoviti sok i u još toplo dodati 1,5 kg šećera ili odgovarajucega zaslađivaca, te sok od dva limuna. Ukuvavati na laganoj vatri stalno mešajuci do gustoće sirupa.Dobijeni sirup se puni u čiste tegle u kojima se obično i konzervira voće. Dobijeni sirup jedva se po ukusu razlikuje od meda.Ovaj sirup jača i procišcuje organizam, regulise varenje, jača apetit.Uzima se po jedna kašika pre svakog obroka. Nakon svake upotrebe, teglu dobro zatvoriti.

Lipov list takođe sadrži sluzi i ostalih sastojaka koji se nalaze u cvetu, pa se za nuždu mogu upotrebiti u istu svrhu. I lipova kora ima mnogo sluzi


Opis biljke: Lipa je veliko drvo koje stablo doseže visinu od 25 do 30 metara, a starost od nekoliko stotina godina. Krošnja je gusto zatvorena, a listovi zeleni, koso srcasti, zašiljeni i  a s lica dlakavi. 
Stanište:Po celoj Evropi po brdskim šumama. Lipa voli  plodnu i duboku zemlju. Lipu treba brati čim počne cvetati, kad su dve trećine cvetova u cvasti rascvetale. Precvetala lipa nema nikakve vrednosti. Cvast treba brati zajedno s priperkom jer se vrlo retko traži bez priperka. Treba brati po suvom i lepom vremenu. 
Lipov cvet je blagog i prijatnog mirisa, a ukusa je sluzastog, sladunjavog i pomalo oporog. U osušenom cvetu ima vrlo malo etarskog ulja. Tanina najviše ima u priperku, on daje oporost čaju od lipe. Lipov list takođe sadrži sluzi i ostalih sastojaka koji se nalaze u cvetu, pa se za nuždu mogu upotrebiti u istu svrhu. I lipova kora ima mnogo sluzi. U cvetu i u listu ima vitamina C. 
Potpuno mlad, tek otvoren list može koristiti kao povrće. Od lipovog drveta proizvodi se aktivan ugalj velike adisorptivne moći. U lipovem semenu masnog ulja sličnog maslinovom.
Stanište: Lipa raste pojedinacno po planinama, a ljudi je sade veoma cesto uz puteve.
Lekoviti deo biljke: za lek se bere cvet sa pricvetnim listovima (ako je lepe zelene boje, bez rđe). Inače se beru samo cvetovi u vreme kada su se otvorili i pre nego što ostare i promene boju. Suše se u hladu, na prozračnom mestu, najbolje na tavanu. Ubrani cvetovi sušenjem moraju zadržati svoju prirodnu boju i ugodan miris. Lekovito delovanje:Lipovi cvetovi koriste se za lečenje prehlade i bolesti disajnih organa. Pospešuje znoj i mokraću.
Lipov cvet se upotrebljava najčešće u obliku čaja, infuza, za znojenje, protiv grčeva i za umirivanje bolova kao vrlo blago sredstvo. Koristi se i protiv prehlada, hroničnog kašlja i proliva, kao i za zaceljivanje opekotina i rana. Lipov cvet je najomiljeniji narodni čaj.
Preporučuje se u lečenju hroničnog kašlja, bolova kod mokrenja, umora i živaca. čisti krv.

Poput drugog lekovitog bilja i lavanda postiže bolje dejstvo kada se pomeša sa kamilicom ruzmarinom ili žalfijom


Opis biljke:lavanda je polu grmovita biljka koja, raste na suvim i toplim obroncima. Ona se, inace, uzgaja kao ukrasno bilje u vrtovirna i parkovima. Lavanda je polugrm, naraste do 60 cm. Pri dnu je granasta. Grane su četverouglaste i nadignute. Listovi su nalik ruzmarinu. Sivo-zelene su boje sa žlezdama na naličju, unazad malo svinuti. Cvetovi čine modre pršljenaste klasove. Lavanda ima jak aromatican miris, ukus gorak i Ijut.Ima sivozelene listove i plavoljubičaste cvetove i duguljaste klasove. Cveta u julu i avgustu, a za lekovite potrebe beru se listovi i cvetovi pre nego sto se otvore. Osušeni cvetovi jakog su mirisa i malo gorkog ukusa. Najčešce se koriste za pripremu čajeva, biljnih kapi, eteričnog ulja, kupki ili inhalacija.. 
Stanište: na livadama, Na suvim, toplim i krševitim padinama Mediterana.Kod nas raste divlje na primorju.. Lekoviti deo biljke: vršci stabljike sa cvećem beru se u hladu na prozračnom mestu .Poput drugog lekovitog bilja i lavanda postiže bolje dejstvo kada se pomeša sa kamilicom, ruzmarinom ili žalfijom, jer navedene biljke pojačavaju njezino delovanje..Lekovito delovanje: lavanda blagotvorno deluje na želudac i matericu, smanjuje nadimanje, pospešuje izlučivanje mokrace, menstruaciju, a deluje i na porođaj. Preporučuje se u lečenju bolesti mozga i živaca, protiv nervoznog lupanja srca, grčeva u crevima, migrene, neurastenije, histerije i sklonosti napadina nesvestice,Akne, masna koza, dermatitis, cistitis, psorijaza, ekcemi, atletsko stopalo, alergije, astma, bronhitis, zapaljenje grla, infekcije usne duplje, kašalj, upala sinusa, konjuktivitis, migrena, glavobolja, modrice, opekotine, posekotine, uznemirenost, depresija, stres, hipertenzija, dismenoreja, bol u uhu, neprijatan zadah, teskoce sa varenjem, Lavanda u vidu obloga odlično ublažava opekotine i rane, jer ima snažno antiseptičko dejstvo. Ulje lavande je idealna je prva pomoc. Ona ima isto dejstvo kao alkohol, ali ne peče! Lavanda podstiče regeneraciju tkiva, a povrh svega divno mirise... Priprema čaja:Kafenu kašiku usitnjene biljke preliti sa 200 ml ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 15-20 min. Čaj procediti i piti 2-3 šolje čaja dnevno.

Plodovi kupine deluju umirujuce kod nervoznih Ijudi što pate od nesanice.


Opis biljke: kupina je grm s vodoravno položenim korenom. Korenje tera 1 do 3 metra dugačke grane što delimično pužu po zemlji a delimično se penju po drugim granama. Biljka ima mnoštvo vitkih dugačkih, povinutih i bodljikavih grana. Dlanasto sastavIjeno lišće s pilastim rubovima sastavljeno je od 3 do 5 lisaka. Cveta u kitama sa cveticima bele ili bledoružičaste boje, koji su nalik ružicama. Sastavljeni su od 5 lapova čaške, 5 latica venčića i od mnoštva prašnika. Plod je sjajnocma tečna boba

Stanište: raste na veoma često u velikim skupinama na šumskim čistinama i krčevinama, među grmljem te uz rubove polja, na neplodnom zemljištu .
Lekoviti deo biljke: za lek se u proleće i jesen skuplja koren, mladi listovi i izdanci u proleće, cvetovi za vreme cvetanja, bobe kad su zelene ili zrele .

Lekovito delovanje:listovi kupine deluju stežuci te su dobro i bezazleno sredstvo protiv proliva. Vrlo dobri uspesi postižu se i kod lečenja krvavog proliva. Preporučuje se duže vreme uzimati čaj od kupinovih listova kod krvarenja želuca, upale creva i hronicnog nadražaja slepog creva. čaj od kupinovih listova čisti krv, pri čemu smanjuje ili leci kožne osipe, lišajeve i druge nečistoće. Isto tako, koristan je i u lečenju anemije.
Čaj od osušenog i usitnjenog korena kupine koristi se u lečenju vodene bolesti. Plodovi kupine deluju umirujuce kod nervoznih Ijudi što pate od nesanice.

Konjogriz cveta obilno preko celog leta raste svuda kao korov najviše pored staza i puteva po pašnjacima i livadama po obodima šuma i drugde.


Opis biljke: Vodopija, konjogriz  je višegodišnja zeljasta biljka, visoka 1,5 m. ima trajni, valjkasti i vretenasti koren izvana žućkasto-bele boje, a iznutra bele boje. Stabljika je uspravna, kruta, uglasta, u gornjem delu razgranata. Stabljika i listovi su pokriveni kratkim dlakama. Listovi su duguljasti do lancetasti, suženi u dršku, duboko režnjevito testerasto usečeni. Cela biljka, pogotovo mlada ima mlečnog soka.Listovi su grubo nazubljeni i podsećaju na maslačak. U pazuhu listova ili na vrhu grana razvijaju se pojedinačno po celoj biljci cvetne glavice svetloplave boje. Cvetovi su svetloplavi, vrlo lepi i upadljivi, sakupljeni z glavice koje izbijaju pojedinačno na stabljici ili na granama. Cveta obilno preko celog leta. Raste svuda kao korov, najviše pored staza i puteva, po pašnjacima i livadama, po obodima šuma i drugde.

Stanište:Ponegde se gaji radi korena od koga se spravlja surogat kafe (cigura). Ponegde se zapuštena mesta izjutra plave od iscvetale vodopije. Cela biljka je gorka i vrlo čvrsta tako da se teško kida i čupa. Vadi se u jesen, očisti od zemlje i nadzemnih delova, iseći po dužini, nanizati na konac i sušiti u hladu na promajnom mestu. Zbog dugog korena dobro podnosi sušu. Razmnožava se semenom. nalazi se svuda u prirodi. Može se naći na pustim zemljištima, uz rubove putova, na livadama posebno na sušnim zemljištiina. Uzgaja se i kao kultuma biljka.

Lekoviti deo biljke: Lekovit je koren, koji je valjkasto-vretenast, cvrst, spolja tamne boje, a iznutra beo. Koren (Cichorii radix) se kopa u jesen kad je najdeblji i ima najviše lekovitih sastojaka i inulina (rezervna hrana). Ređe se koristi nadzemna biljka brana u cvetu .

Za kantarion ulje treba naglasiti da je kantarionovo ulje što duže vremena stoji sve bolje i bolje


Kantarion ulje se priprema na sledeći način:Do visine od 8 cm ispod vrha boce od 2 litre staviti što više listova i cvetova muške i ženske kantariona (jednakih količina), a zatim ubaciti stabljiku.
Do iste visine, zatim, ulije se domače maslinovo ulje. Flašu lagano zatvoriti plutom, da pluta mrda a da ne iskoci. Flašu se iznosi na sunce i izlaže godinu dana.
Postupak dozrevanja kantarion ulja može se ubrzati na sledeći nacin: na isti nacin u bocu od 1 litre ubaciti listove i cvetove muške i ženskog kantariona, a nakon toga sipati domaće maslinovo ulje zagrejano na temperaturi od 60 do 70'C. Prethodno je potrebno flašu zagrejati,da ne pukne. Napunjena flaša treba da odleži barem 10 dana, od čega najmanje 2 dana na suncu. Iz flaše se uzima onoliko ulja koliko je potrebno, a ostatak ostaje u flaši. Valja naglasiti da je kantarionovo ulje što duže vremena stoji sve bolje i bolje.

Jagorčevina izvanredno povoljno deluje na nerve i srce, jača ih i smiruje glavobolje na nervnoj bazi


Opis biljke: Jedna je od prvih biljaka koja cvate u proleće. To je trajnica sa kratkim i smeđim korenom. Jajasto okrugli prizemni listovi složeni su u rozetu. Valovito su nazubljeni, a u vreme cvetanja povijeni unazad. Iz središta rozete izraste 10 do 20 cm visoka cvetna stapka na čijem se kraju nalazi 5 do 10 žutih cvetova. Cvetovi su složeni u štitasti cvat, a nalaze se u duguljastoj zelenoj čašici. Cela je biljka dlakava.Među zaštićenim biljkama mnogih razvijenih zemalja jeste i ovaj rani vesnik proleća. Njena medeno žuta boja na planinskim livadama simbolizuje pobedu nad zimom. Nije slučajno baš jaglika bila ta koju je izabrao legendarni Knajp da se s njom fotografiše. On je poznavao njene prednosti i visoko je cenio. Jagorčevina pročišćava krv i iz organizma eliminiše uzročnike reume i kostobolje. Ako neko ima sklonost ka oboljenjima mišića i ligamenata, neka svakodnevno pije čaj od jagorčevine, (jednu do dve šolje), i bolovi će prestati. Jedno od najefikasnijih sredstava protiv nesanice je upravo ova biljka, koja je preporodila mnoge ljude i spasla ih od fizičke i duševne iscrpljenosti. 
Stanište: Raste u svetlim šumama, među živicama, u grmlju .
Lekoviti deo biljke: za lek se u maju skupljaju cvetovi, listovi i koren.  Lekovito delovanje: osobito dobar lek za lečenje plućnih bolesti, nesvestice i lupanja srca.Čaj pripremljen od cvetova povećava broj crvenih krvnih zrnaca. Osim toga, koristi se u lečenju nesanice, migrene i neuredne menstruacije. Pospešuje cirkulaciju krvi i izbacivanje sluzi. Čaj od korena vrlo uspešno deluje kao umirujuće sredstvo za stišavanje glavobolje, nervoze, nesanice, vrtoglavice i nesvestice. Pored svega, se koristi za lečenje uzetosti, bolesnih bubrega, reumatizma i hronične začepljenosti. Čaj koji se preporučuje treba uzeti pre svih sintetičkih sredstava koja obećavaju miran san. Ovaj čaj donosi san lečeći sve uzroke nesanice, čuvajuci nerve i zdravlje uopšte. 

Potrebno je 50 g jagorčevine, 25 g levandinog cveta, 10 g hmelja i 15 g kantariona. Jednu vrhom punu kašiku ove mešavine prelijemo sa 1/4 l vrele vode, pa ostavimo da odstoji tri minuta. Pije se pred spavanje, veoma vrelo, koliko god se može podneti, zasladeno sa malo meda. Jagorčevina izvanredno povoljno deluje na nerve i srce, jača ih i smiruje glavobolje na nervnoj bazi. Izvrsno deluje i na upalu srčanog mišića, a prevencija je protiv izliva krvi i mozak.
Odlican čaj za isterivanje peska iz bubrega dobićemo ako skuvamo koren i pomešamo ga sa medom. 
Pravi prolećni čaj koji čisti krv dobija se od 50 g jaglike, 50 g zovinih izdanaka, 15 g koprivinog lista i 15 g korena maslačka. (Izdankom zove nazivamo tek iznikle pupoljke lišća na granama zovinog drveta).
Protiv srčanih tegoba posebno dragoceno je vino. Možemo ga i sami napraviti od cveta koji naberemo u proleće, napunimo njime - ali prilicno rastresito - bocu od 2 litra i nalijemo čistim belim vinom. Bocu držimo na suncu dve nedelje. Uzima se 2-3 gutljaja po potrebi. Teži srčani bolesnici mogu uzimati dnevno po 3 jelovne kašike.

Imela ima jako i hipotensivna svojstva nisu ista: najača su u imele sa kruške manje s jabuke a još manje sa oskoruše


Opis biljke: Mali, vrlo razgranat, uvek zelen grmić, visok do 1 m, koji kao polu parazit živi na raznom belogoričnom i crnogoričnom drveću. Iz starih narodnih naziva može se zaključiti da je ova poluparazitska biljka od davnina smatrana za lekovitu, a nekada su joj pripisivali i čarobne moći. Druidi, keltski sveštenici, poštovali su je kao sveisceljujuću biljku. Oni bi za vreme svečanog rituala sekli imelu zlatnim srpom i kasnije koristili je kao lek protiv različitih bolesti. U starim tekstovima navodi se kao lek protiv epilepsije, a to joj priznaju i kasniji autori. Danas se preporučuje protiv histeričnih napada.Stabljika je zeleno-žućkasta, drvenasta, obla i dihotomski se grana. Listovi su debeli, kožasti, zeleno-žućkasti, sedeći, po obodu celi i imaju 3-5 nerava. Ima odvojene muške i ženske cvetove. Plod je bela, okrugla, sočna, prozirna bobica puna lepljive mase. Cveta od marta do maja, a plodovi od avgusta do novembra.Od početka oktobra do kraja decembra beru se i suše listovi i tanje drške. Sledeći period branja je od marta do aprila. Ovo napominjemo jer u ostalim mesecima biljka nema lekovito svojstvo. Najbolja je imela s topole, ali i s bora ili voćnih stabala. Plod imele je otrovan dok su drška i list lekoviti. 

Lekoviti deo biljke: Primećeno je da hemijski sastav i lekovitost zavise i od drveta domaćina na kome imela živi. Tako i hipotensivna svojstva nisu ista: najača su u imele sa kruške, manje s jabuke, a još manje sa oskoruše. 
Lekovito delovanje: .Imela dobro deluje protiv visokog krvnog pritiska i arterioskleroze, ali je jakog i neujednačenog fiziološkog dejstva. Imela se daje u obliku raznih preparata, sama ili u zajednici sa drugim lekovima sličnog dejstva (sinergisti)

Čaj: jedna kašičica jagorcevine preliva se sa 1/4 l vrele vode i ostavi da odstoji kratko vreme.Vino i čaj za pročišćavanje krvi: opisani u tekstu.Imela pospešuje rad čitavog limfnog sistema u organizmu te zato pomaže razmenu materija u njemu. Upražnjavanjem kure od imele oboleli od dijabetesa mogu se osloboditi svoje bolesti. Kod poremećaja hormonalnog sistema takode je vrlo efikasna. Bolesnici s hroničnim poremećajem metabolizma trebalo bi da uzimaju čaj od imele svakodnevno u toku šest meseci.Deluje preventivno kod skleroze i šloga; ako osoba to nije učinila, pa do udara ipak dode, treba prvih šest nedelja posle toga piti po tri šolje, sledeće tri nedelje dve, a naredne nedelje po jednu šolju na dan, i to pola šolje pre, a pola šolje posle jela.
Ako hladan čaj ušmrčemo u nos, zaustavlja se krvarenje nosa.Imela se smatra najboljim sredstvom za srčane tegobe i tegobe u krvotoku.U ovom pogledu pokazala se izvanredno. Ona sadrži sastojke koji regulišu krvni pritisak; kao i glog, imela sniženi krvni pritisak povišuje, a povišen snižava. Tako se premoreno srce odmara, a prestaju sve nuspojave kod nenormalnog pritiska - valunzi, zujanje u ušima, vrtoglavica, smetnje s vidom.
Dnevno uzimanje tri šolje čaja od imele koju smo potopili u hladnu vodu leči sve bolesti srca, krvotoka i pritiska od kojih toliko pati savremeni čovek.Za žene je imela takođe višestruku korisna jer regulisan krvotok zaustavljanja i menstrualne tegobe, naročito kod jakog krvarenja, kao i posle porođaja. Tegobe vezane za klimaks, aritmija, lupanje srca, valunzi, strah, gušenje, prolaze od imele.Sveži sok od imele (od lista i drške, prethodno opranih) pije se protiv steriliteta, i to po 25 kapi pre doručka na gladno srce ili pre spavanja. Čaj: imela se priprema isključivo hladno. Jednu vrhom punu kašicicu imele na 1/4 l hladne vode potopiti preko cele noći, a pre uzimanja malo podgrejati.
Saznaj kako na prirodan način da zaustaviš opadanje i pokreneš brzi rast svoje kose


Gujina trava zahvaljujući prisustvu tiramina plod badelja povećava krvni pritisak daje se protiv astme senske groznice glavobolje i koprivnjace


Opis biljke: Gujina trava je krupna, snažna impozantna dvogodišnja zeljasta biljka, visoka do 150 cm, koja liči na šaren bujan čkalj. Listovi su tigrasto prošarani belim prugama. Cvetovi i listovi su bodljikavi. Cvetovi su krupne i crveni.
Stanište: Cveta celog leta, u drugoj godini. Raste kraj puteva i naselja u južnim krajevima i u Primorju Lekoviti deo biljke:Upotrebljava se zreo plod, ređe list (Silybi fructus et folium). 
Glavni lekoviti sastojci su tiramin i histamin. U plodu ima 0,1% etarskog ulja, malo tanina, flavonoida, masnog ulja, belančevine, raznih šećera i drugih ugljenih hidrata i smole. Zahvaljujući prisustvu tiramina, plod badelja povećava krvni pritisak. Daje se protiv astme, senske groznice, glavobolje i koprivnjace.Upotrebljava se i kao gorko sredstvo za jacanje, osobito posle teških operacija i bolesti
Lekovito delovanje: U narodu se upotrebljava za ublažavanje napada žuči, protiv šećerne bolesti, zatvora, za lečenje hemoroida i dr. Pripremaju se čajevi protiv niskog pritiska, za jačanje, bolji apetit, protiv morske bolesti, smetnje u žuči (kamen, bolovi) i protiv šećerne bolesti.

Gloga cvetovi i cvetni vršci sabiru se samo s grmova koji su u punom početnom cvetu. suše se u tankom sloju pri čemu je potrebno paziti da ne promene boju


Opis biljke: Glog je većinom srednje veličine. Na pogodnim staništima uspeva i kao čvorasto, razgranjeno drvo visine i do 5 metara. Drvo gloga je tvrdo i žilavo. Kora je glatka, sivo-pepeljaste boje s granama na kojima je raspoređeno trnje dužine do 1 1/2 cm. Listovi su trokrpasti i peterokrpasti, s donje strane su svetlo plavkasto-zeleni, a s gornje strane tamnozeleni i sjajni. Nalikuju listovima hrasta, samo što su znatno manji. Beli cvetovi su skupljeni u bogate kitice s dugim i kracima i peteljkama. Snažno mirišu na med. Plodovi su crvene boje i beru se kad sazriju, u kasno leto .
Stanište: glog se često nalazi na rubovima niskih belogoričnih i crnogoričih šuma, a veoma često raste u šikarama te uz ograde i živice. Lekoviti deo biljke: za lek se skupljaju cvetovi sa cvetnim stapkama, listovi i plodovi bez peteljke. Cvetovi i listovi sakupljaju se u prolece. Cvetovi i cvetni vršci sabiru se samo s grmova koji su u punom početnom cvetu. Suše se u tankom sloju pri čemu je potrebno paziti da ne promene boju. Listovi se beru nakon cvetanja. Plodovi se beru nakon dozrevanja; suše se najpre u hladu, da uvenu, a nakon toga dosuše se na toploj peći Lekovito delovanje:drži se da je glog jedna od najvrednijih i najdelotvomijih lekovitih biljaka za srce. Glog jača i reguliše rad srca. Osim toga, glog je izvanredan regulator krvnog pritiska, pri čemu ne samo da snizuje povišeni krvni pritisk, nego povisuje preniski krvni pritisak u oslabljenog srčanog mišića. Dobar je u lečenju oštećenog srčanog mišića u starosti, kod upale srčanog mišića, u lečenju zakrečenja krvnih žila i angine pektoris. Glog deluje na smirenje živčanog sistema.

Sumporno ulje u dragoljubu lekovito je u slučaju emfizema bronhitisa pospešuje izbacivanje sluzi


Opis biljke:Uzgaja se kao ukrasna biljka u cvetnjacima, a raste i u svetlim bukovim šumama i gajevima.Jednogodišnja zeljasta biljka, oko 15 cm visoka, skoro okruglih listova, gusto protkanih žilama. Jarki narandžastožuti cvetovi, išarani prugama, svojstvenog mirisa. Sadrži sumporni heterozid glikotropaeolozid – zbog kojeg deluje antibiotski, enzim mirozid, smolu, pektin, gumu, tanin, šećer i vitamin C.Pošto cveta u junu i julu, upotrebljavaju se sveži listovi i cvet, a ponekad i zrelo seme. 
Lišće i cvet beru se za vreme cvetanja, a plod u kasnu jesen, kada sazri.i., Zbog sadržaja vitamina služi kao prolećna salata - mlado lišce treba sitno iseckati, malo posoliti i dodati limunov sok –uzima se bar jedanput na dan, ili se iz sveže biljke iscedi 10 – 15 g soka za istu svrhu. Posto se biljka može uzgajati u saksiji, ili na balkonu ili u stanu – po zimi – osigurava nam cele godine lekovitu vitaminsku salatu
Sumporno ulje u dragoljubu lekovito je u slučaju emfizema, bronhitisa, pospešuje izbacivanje sluzi., koristi kod astme, pojačava izlčivanje mokraće, olakšava poteškoće bolesne žuči, jača polnu moć. Uzima se tri puta dnevno po 1 kafena kašičica alkoholature tinkture , razređena sa malo vode. 
Porast kose pospešuje tinktura koja se priprema tako da se isecka sitno 100 g svežeg lišća dragoljuba, koprive, šimšir, pa se sve to prelije sa 500 g alkohola. Ostavi se da stoji 21 dan. Za to vreme jednom dnevno promućkati. Procedi se , pritiskanjem.Tom se tinkturom trlja koža glave pomoću mekane četkice. nakon 1 sat treba glavu oprati mlakom vodom. 
To se ponavlja svaki dan tri nedelje.Ista tinktura služi i za spoljnju upotrebu kod nekih kožnih bolesti.Dragoljub uništava i životinjske parazite. Ekstrakt se pokazao kao izvrsno sredstvo protiv lisne vaši i drugih parazita.Iz lista dragoljuba dobija se sumporno eterično ulje industrijskog naziva "Tromalit", koje ima veliku antibakterijsku moc: koristi se u lečenju disajnih i mokraćnih organa.

Sveži listovi divizme uspesno se koriste za pripremanje obloga za otekline hemoroide i lišajeve


Opis biljke: Divizma je dvogodišnja biljka. Stabljika joj je visoka od 1 do 1 1/2 metar, uspravna je i pokrivena gustim vunastim dlakama. U prvoj godini razvijaju se samo prizemni listovi, a u drugoj naraste samo stabljika.Listovi su krupni i debeli, duguljasto jajasti. Listovi pri dnu stabljike imaju peteljku i veći su, dok su oni na stabljici manji i bez peteljke, tj. sedeći. Cvetovi su skupljeni u gornjem delu stabljike u dugačak klas, žute su boje s belo ili crvenkasto vunastim prašnicima.
Stanište: raste po sunčanim kamenitim brežuljcima i na kamenitom tlu.
Lekoviti deo biljke: za lek se skupljaju cvetovi i listovi u vreme cvetanja

Lekovito delovanje: sveži listovi koriste se za pripremanje obloga za otekline, hemoroide i lišajeve. Pomešana s drugim lekovitim biljkama izvrsno je sredstvo protiv bolesti pluća, posebno suvog kašlja, prsobolje, groznice te za lečenje želuca i creva i protiv grčeva probavnih organa. Ulje od divizrne izvanredno je sredstvo za mazanje bolesnih očiju i za masažu kod reume i kostobolje. 
Ulje od divizrne priprema se tako da se boca napuni do pola sitno iseckanim listovima divizme, prelije se čistim maslinovim uljem, začepi vatom i ostavi na suncu 40 dana.

Cuvarkuća se kao lek koristi se svež list i iz njega isceđen sok Dobro ga je ponekad pojesti zdravlja radi

Opis biljke: Čuvarkuca je trajna biljka s debelom lisnom rozetom. Iz sredine se razvija cvetna, liskama pokrivena stabljika visine od 10 do 30 cm. Svetlocrvene boje, a kod nekih podvrsta, crveno-ljubicaste ili žute boje. Listovi su rozetasti u redu pri vrhu crveni, sočni, debeli i mesnati. Raste na stenama, na krovovima kuća.
Sva narodna imena ove biljke vezana su za život i zdravlje: uzludobar, ozluživ, podsiluživ, vazdaživ. Isto značenje imaju i latinski nazivi sempervivum i grčki aeixwn. Čuvarkuca čuva kuću od groma, veštica i bolesti. 
Kao lek koristi se svež list i iz njega isceđen sok. Dobro ga je ponekad pojesti zdravlja radi. Narodna poslovica kaže da je čuvarkuća bolja na kući nego dva psa pred kucom. Čuvarkuca sadrži: jabučnu i mravlju kiselinu, soli, vosak, sluz, šecer, gumu i mineralne sastojke. ,
Stanište: raste po krovovima, stenama, zidovima. Biljke su veoma skromne i nemaju gotovo nikakvih zahteva.

Lekoviti deo biljke: za lek se skupljaju listovi, Leti, za vreme cvetanja hemijski sastav: tanin, sluz, smola, kalcijev malat, masno ulje, mravlja i jabučna kiselina.Upotrebljava se sok isceđen iz celog svezeg lista.
Lekovito delovanje: sveže isceđeni sok iz listova čuvarkuce koristi se u lečenju nervne rastrojenosti, padavice, nemimih snova i straha u male dece. Sveže zdrobljeni listovi ili čisti sok koriste se kao sredstvo koje hladi i steže, zatim, protiv čireva, rana, opekotina; za bolna mesta nastala gihtom te za lečenje kurjih očiju i uklanjanje sunčevih pega. 
Sveži sok koristi se u lečenju nagluvosti, osobito one koja je izazvana skrućenim žutim sekretom jer ga sok čuvarkuće rastvara čireva zeludca, herpesa, hemoroida i glista. Sok se upotrebljava protiv opekotina. U novije vreme upotrebljava se sok od sveže biljke protiv zapaljenja zuba i upala grla.

U medicini se više ceni muška bokvica Herba Plantaginis lanceolatae bokvica muška trajna je biljka s prizemnim uskim suličastim golim i žilavim listovima.                                              BOKVICA


Uskolisna bokvica je višegodišnja zeljasta biljka, visine do 50 cm. Listovi su sakupljeni u lisnu rozetu, eliptično duguljastog oblika, šiljastog vrha. Cvetovi formiraju klasastu cvat, smeđe boje, cveta od aprila do septembra. Pripada grupi taninskih biljaka, sadrži i sluzi, flavonoide i saponine. 
Koristi se kao ekspektorans, diuretik i antimikrobik. Interno se koristi kod respiratornih infekcija, upale sluzokože usta i grla. Spolja se upotrebljava kod zapaljenja kože i ozleda, najčešće tako što se iscedi sveži sok na ranu. Sveži sok ima baktericina i bakteriostatična delovanja. 
Takođe deluje i kao spazmolitik. Termičkom obradom se smanjuju lekovita svojstva. Bere se pre cvetanja.U medicini se više ceni muška bokvica (Herba Plantaginis lanceolatae ).bokvica muška trajna je biljka s prizemnim, uskim, suličastim, golim i žilavim listovima. 
Na listovima je naglašeno 3 do 5 provodnih žila. Cvetna stapka je bez listova, uglasta i uspravna, a završava zeleno-smeđim cvetnim klasom. Plod je dvosemeni tobolac. 
Stanište: raširena je po celoj Evropi, a nalazi se na livadama, svetlim prozračnim šumama.


Opis biljke: prizemni listovi bokvice ženske ili trpuca velikog složeni su u obliku rozete, širokog su jajolikog oblika, na rubovima delimično ili svekoliko nazubljeni. Na golim listovima ističe se uglavnom 7 provodnih žila. Cvetna stabljika je uspravna i okrugla a cvet je duguljastovaljkast. Stanište: bokvica ženska ili trputac veliki može se nači na zapuštenim livadama, pustim zemljištima, stazama i putevima, ali i u vlažnim grabama od nizina do visokih planinskih područja.
Lekoviti deo biljke: za lek se sabiru samo listovi, a suše se u tankim slojevima na hladnom i prozračnom mestu Lekovito delovanje: koristi se kao sredstvo za lečenje rana i čireva jer suzbija upale. Isto kao bokvica muška ili trputac muški, koristi se kao lek protiv kašlja i za rastvaranje sluzi, iako se u tome daje više prednosti trpucu muškom. Koristi se u lecenju bolesti mokraćnog mehura te čireva na želucu i crevima.
Bagrem ili akacija je stablo koje naraste do 25 m visine preneseno je početkom 17 veka iz Severne Amerike u Evropu.


Opis biljke: Bagrem je poreklom iz Kanade. Kod nas se mnogo gaji. Drvo je visoko oko 20 m. Cveta u maju. U narodu se upotrebljava cvet, ređe list Cvet treba brati neposredno pre otvaranja, a list još dok je mlad , Bagrem - akacija je stablo koje naraste do 25 m visine preneseno je početkom 17. veka iz Severne Amerike u Evropu. Beli mirišljavi cvetovi koji rastu u grozdovima izlučuju puno nektara, ukusni su sveži, a specijalitet prženi prethodno uvaljeni u testo za palačinke. Plod bagrema je pljosnata do 11 cm duga mahuna sa 4-10 semenki bubrežasta oblika. 
Narodna medicina preporučuje i čaj od osušenih cvetova, koji uz to što je ukusan, deluje lekovito kod prehlade i kašlja. U svežim mahunama i u semenkama ima mnogo belančevina, ugljikohidrata i masnoće. Mahune se mogu sušenjem konzervirati i upotrebljavati kao povrće. Kuvano semenje bagrema može da zameni pasulj, a prženo da posluži kao zamena za kafu.
Stanište: raširen je po celoj Evropi, a nalazi se i u svetlim prozračnim šumama.

Lekoviti deo biljke:za lek se koristi cvet,Bagremova kora je otrovna, zbog čega je ne treba koristiti kao lek. Otrovnost potiče od toksalbumina robina
Lekovito delovanje: Cvet se upotrebljava u obliku čaja (5 na 100) za lakše iskašljavanje i protiv nazeba. List (5 na 100) izaziva jače lučenje žuči

Treba brati jarkonarandžaste debele cvetove a ne blede i tanke Moraju se brzo sušiti na promaji da bi sačuvali prirodnu boju Latice imaju najveću vrednost.


Opis biljke:neven je jednogodiùnja, uspravna biljka s razgranjenom stabljikom visine do 60 cm. Listovi su sedeći, duguljasti i nasuprotni. Cela je stabljika prožeta pustenastim dlakama. Cvetna glavica žute je, tamnožute ili narandžaste boje Bere se cvet, koji je žute do naranѕaste boje, i to celu godinu. Biljka je baktericidna, i služi kao antibiotik, upotrebljava se za unutrašnje i spoljno lečenje raznih bolesti i stanja:Za spoljnu upotrebu: za gnojne rane i posekotine, pomaže u lečenju psorijaze, kod impetiga, čireva, opekotina, promrzlina, upalu vena.
Staniste:Kao omiljeno cveće sadi se po vrtovima i vinogradima, a divljeg ima nešto na livadama oko naselja .
Lekoviti deo biljke: lek se, za vreme cvetanja skupljaju listovi, a cvetne glavice dok se joù nisu rascvetale. Listovi i cvetovi neugodna su mirisa. Upotrebljava se cvet, ređe vrhovi biljke sa cvetovima.Treba brati jarkonarandžaste, debele cvetove, a ne blede i tanke.Moraju se brzo sušiti na promaji, da bi sačuvali prirodnu boju. Latice imaju najveću vrednost.

Lekovito delovanje: neven se koristi u lečenju zatvora, ûutice, bolesti želuca i creva, a naročito čireva u želucu i crevima. Od svežih listova i cvetova, domaće svinjske masti i voska priprema se mast što se veoma uspešno koristi u lečenju rana, otečenih žlezda, krasta i osipa, kostobolja
Mast od nevena: 1 šoljica sveže isceđenog soka od lišća i cveta, 2 šoljice nesoljene svinjske masti ( domaće) i pola šoljice voska mešaju na vatri dok se sve ne spoji. Ta mast koristiti i u slučaju otečenih žlezda (posavetovati se sa lekarom ) čireva i rana koje teško zarastaju. Preporuka je da se uz to popije i 1 šoljica čaja od lišća i cveta, dnevno. Ubrzo nakon što mast od nevena namažemo na rane, opazicemo kako poboljsava zaceljivanje.
Važno i dobro svojstvo te masti je da ne nadražuje. Količina koja se primenjuje kod upotrebe masti: na platnenu krpu namaže se sloj debljine milimetar, krpa se stavi na ranu ili čir, pokrije sa malo vate i sve to učvrsti zavojem, a na manjim mestima i flasteromTinktura
Tinktura se pravi od 20 delova cveta potopljenih u 100 delova 70% alkohola. (1:20).Ostavi se da stoji dobro zatvoreno 10 dana, zatim procedi i ostavi u dobro zacepljenoj boci. Tinktura nevena smiruje upale kože i zubnog mesa.Angina i upaljene desni ispiraju se sa uspehom prelivom od nevena.Preliv se priprema tako da se jedna čajna kasikica usitnjenih cvetova nevena prelije kipućom vodom i ostavi 15 minuta da stoji. Čime se ispira usta i grlo. Protiv ćelavljenja i sprečavanja opadanja kose, te za bolji rast kose pravi se ovaj čaj: 20 g sitno izrezanog korena podbela (Tussilago farfara), 10 g suvih cvetova nevena, sve to prelije jednom litrom kipuće vode , ostavi da vri 10 – 15 minuta, a zatim se još i doda samo malo preliva od nevena i procedi. Tim se toplim čajem nedeljno dvaput istrlja glava.

Crni slez preporučuje se za lečenje griže grčeva u želucu i crevima bolnog mokrenja i bolnog zaustavljanja mokraće


Opis biljke: crni slez jednogodišnja je ili višegodišnja biljka iz čijeg podanka izbijaju, uglavnom, polegnute, razgranjene stabljike visine do 80 cm. Listovi su okruglog, srcastog ili bubrežastog oblika, krpasti i nazubljeni na dugačkim peteljkama. Cvetovi izbijaju iz lisnih pazušaca, imaju dvostruku čašku, a cvetni listovi imaju 3 do 5 duguljastih pruga. Boja cvetova zavisi o vrsti, a kreće se od plavkaste do ružičasto-crvene. čitava biljka je bez mirisa i neukusna, sluzava ukusa.
Stanište: raste na nasipima, uz reke, , na vlažnim livadama i, na poplavljenim područjima. Uzgaja se i u vrtovima.Lekoviti deo biljke: za lek se beru, pre svega, listovi, a cvetovi za vreme cvatanja.Ponekad se koriste koren i seme. Cvetovi se smeju brati samo po suvom vremenu,
kada su potpuno otvoreni; suše se u hladu u veoma tankom sloju, a još bolje na toplom mestu. Listovi se sabiru sa što kraćom peteljkom i suše u tankom sloju na prozračnom mestu. Oboleli i oštećeni listovi ne smeju se sabirati i upotrebljavati za lek
Lekovito delovanje: crni slez odavna se koristi za otklanjanje probavnih smetnji i rastvaranje sluzi. Čaj pripremljen na propisan nacin upotrebljava se za lečenje kašlja, katara, bronha, promuklosti, upale ždrela, nadutosti pluća (emfizem) i kod katara pluća. Preporučuje se za lečenje griže, grčeva u želucu i crevima, bolnog mokrenja i bolnog zaustavljanja mokraće.

Pelin upotrebljava se u lečenju loše probave nadimanja podrigavanja žgaravice glista bolesti jetre slezene bubrega žutice groznice grušanja krvi mokraćnog


Opis biljke: pelin je trajna biljka s razgranjenom stabljikom, polugrmastog oblika, visine do 1 metra. Stabljika je okrugla s perasto razdeljenim listovima. Cveta u grozdu sitnim sunovratim glavicama.
Cvetovi se sastoje od čaške sa uskim lapovima, bledožutog, levkastog, na krajevima petodelnog rascepljenog venčića, 5 prašnika Nema čoveka koji ne zna za pelen. Mnogi biljku i ne poznaju prirodi, ali svi odreda znaju za pelen simbol gorčine i čemernosti.
Malo je biljaka koje su tako duboko vezane za naš narod,vekovima mučen, gonjen, ponižavan, koji je znao samo za gorčinu života. I dok je u nas pelen simbol jada, čemera, dotle su nekada Rimljani na Kapitolu, pre i iznad svih priznanja i počasti, pobednika najbolje pobednike napijali napitkom od pelena, ubeđeni da je to najveća nagrada za pobednika, jer im se po tadašnjem shvatanju, obezbeđuje dobro i večno zdravlje, najveće zemaljsko bogastvo.

 U ostalom i latinski naziv pelena ima simbolično značenje tj. ime biljke treba da deluje psihosugestivno na čoveka, da veruje da će biti zdrav i čio. Antički naziv potiče od grčke reči (Artemisia) lekovite.
Stanište: kao divlja raste na osunčanim neobraslim zemljištima, a zbog svoje lekovitosti sadi se u vrtovima.
Lekoviti deo biljke: za lek beru se listovi pre cvetanja i cela biljka za vreme cvetanja.Lekovito delovanje:pelin je vrlo gorkog ukusa. Izvanredno je sredstvo za čišćenje krvi i jačanje želuca. 
Upotrebljava se u lečenju loše probave, nadimanja, podrigavanja, žgaravice, glista, bolesti jetre, slezene, bubrega, žutice, groznice, grušanja krvi, mokraćnog mehura, vodene bolesti i osipa. Osim toga,lekovita svojstva pelina povoljno utiču na celokupni organizam . Tako nestaju teške smetnje , debljine, šećerne bolesti, u duševnim smetnjama koje, više ili manje, imaju dublji uzrok u neredovnom radu probavnih organa, smetnjama u radu jetre, žuči, slezene i ženskih polnih organa.

Rosopas je odavna poznata lekovita biljka što se uspešno koristi u lečenju bolesti probavnog trakta posebno kod želuca žuči i jetre


Opis biljke: rosopas je trajna zeljasta biljka s debelim i vlaknastim podankom, te razgranjenom stabljikom visine od 30 do 70 cm. Listovi su perasto razdeljeni, odozgo mutnozeleni, a s donje strane modro-zeleni. Žuti su cvetovi složeni u retke štitaste cvatove.
Venčić je sastavljen od 4 latice a čaška od 2 zelenkasta lista, u kojima je omotan cvet, a otpadaju kad se rascveta. Plod je valjkasti, s mnogo crno-smeđih sjajnih semenki, što imaju maleni belkasti privezak.
Rosopas se lako raspoznaje po narandžastom mleku što grize kad se otkine list. Koren i stabljika puni su soka
Stanište:raste na zapuštenim mestima, putevima, u blizini ljudskih naselja, uz ograde, plotove i zidove te među kamenjem.
Lekoviti deo biljke: za lek bere se čitava biljka za vreme cvetanja. Suši se u hladu, po mogućnosti što brže.Lekovito delovanje: rosopas je odavna poznata lekovita biljka što se uspešno koristi u lečenju bolesti probavnog trakta, posebno kod želuca, žuči i jetre.
Isto tako, koristan je u lečenju astme, bubrega i mokraćnog mehura. Spolja se rosopas koristi u lečenju lišaja, krasta i drugih kožnih bolesti.

Sremuš Pomaže da se lakše izluči višak sluzi iz pluća pa se tako omogućuje iskašljavanje i lakše disanje Spomenimo i njegovo antibakterijsko delovanje.


Opis biljke: Cveta belim štitastim cvetovima, uzdignutim nad elipticnim, duguljastim listovima intenzivno zelene boje. Protrlja li se bilo koji deo biljke među prstima, oseti se karakteristični miris na beli luk.Listovi medveđeg luka mogu se upotrebiti kao zdravi dodatak salatama ili varivima, jer su mirisom i ukusom nalik na beli luk.
To vredi i za lukovice, koje su belkaste i 2-5 cm dugačke, a kao vrlo pikantan začin mogu poslužiti i nedozreli plodovi, koji se na biljci javljaju tokom leta. U proleće je ovaj luk najbolji lek koji čisti krv, žuč i jetru od zimskih proizvoda sagorevanja.
Kod branja ove biljke potreban je oprez da se ne zameni za otrovnu vrstu – kao mrazovac ili durđevak, jer im je lišće nalik na lišće medveđeg luka Zato se oslonite na vlastiti nos, jer druge biljke tako ne mirišu.Lekoviti delovi biljke su mladi prolećni listovi koji se beru u aprilu i maju, te podzemne lukovice što se skupljaju u letnjim i jesenskim mesecima. Sušenje ove biljke ne dolazi u obzir

Lekovite preparate valja praviti samo u sezoni, dok su dostupni mladi listovi i socne lukovice.Terapeutsko delovanje ove biljke jednako je delovanju belog luka, a u obe biljke za to je zaslužna visoka koncentracija eteričnih ulja što sadržavaju sumpor (alicin)
Smatra se da povoljno deluje u lečenju arterioskleroze, visokog krvnog pritiska i na niz želučanih i crevnih tegoba , te bolesti jetre. Uzimanje ekstrakta medveđeg luka pokazalo se korisnim u terapiji mnogih bolesti disajnog sistema (bronhitis, astma i dr.).
Delotvoran je lek protiv crevnih parazita kod dece, a stimulise i rad želuca i creva.Koristite li sveži medveđi luk, sigurno nećete mirisati baš kao ruže, ali zato ga možete koristiti u obliku od nekih preparata –tinktura – koja se priprema brzo i jednostavno. Osim toga, u obliku tinkture lekoviti sastojci su pristupačni tokom cele godine.Uspešno se primenjuje kod hematoma i otvorenih rana koje teško zaceljuju. 
Pomaže da se lakše izluči višak sluzi iz pluća pa se tako omogućuje iskašljavanje i lakše disanje. Spomenimo i njegovo antibakterijsko delovanje.
TINKTURA: lukovice medveđeg luka - oko 250 grama – očistiti i oprati. U širu staklenku uliti 3-4 prsta rakije komovice jačine 40% i ubacivati jednu po jednu lukovicu, gnječeći je pritom drvenom varjačom. Lukovice biste mogli gnječiti i van tegle, ali bi tada celi preparat dobio tamniju , smeđkastu boju, zbog oksidacije zgnječenih lukovica u dodiru sa vazduhom.
Kad su sve lukovice zgnječene, dobijenu kašu pomoću levka preliti u bocu od tamnog stakla i nalivati ostatak rakije ( ukupno oko 1 litre).Pri tom obratite pažnju da u boci ostane dovoljno mesta za povremeno mešanje i protresanje. Mešajte drvenim štapićem.Nakon 14 dana stajanja na sobnoj temperaturi, proces je završen. Sadržaj boce tada treba procediti kroz gazu i držati po mogućnosti u hladnjaku u dobro zatvorenoj boci.
Preporučuje se uzimanje tinkture ujutro i naveče po jedna čajna kasišičica (10-20 kapi) pomešano sa pola čaše mleka ili jogurta.Ukoliko mešate tinkturu sa mlekom, ono ne sme biti vruće!Ova tinktura koristi kod zakrečenja krvnih žila i kod visokog krvnog pritiska.

Nane mentol naime draži nerve u koži lako isparava i zbog toga hlaži nana se koristi za umirenje živaca


Opis biljke: nana ili metvica je trajna zeljasta biljka, a raste kao divlja i pitoma, jer se uzgaja u vrtovima. Metvice imaju uspravnu četvrtastu, granatu i dlakavu stabljiku s nasuprotnim - dlakavim unakrsnim, jajasto-šiljastim, na krajevima pilastim - listovima. Odozdo je sjajno i tamnozelene boje, a s gornje strane svetlozelene boje..
Stanište: divlja nana ili metvica nana raste na vlažnim mestima .
Lekoviti deo biljke: listovi i cela biljka.
Lekovito delovanje:Nana se upotrebljava kao prijatan, blag i neškodljivi lek za umirivanje, protiv gasova, nadimanja i grčeva, protiv teškog varenja, kao stomahik, nana ulazi u sastav čajeva za lečenje žuči. Nanino ulje ima slaba anestetička svojstva i prijatan miris koji osvežava, zbog čega se upotrebljava i protiv gađenja i povraćanja. Rastvor ulja u alkoholu koristis polja protiv bolova od neuralgije, reumatizma i nazeba. Mentol,naime, draži nerve u koži, lako isparava i zbog toga hladi.nana se koristi za umirenje živaca, nervnu rastrojenost,glavobolju, zujanje u usima, histeriju i hipohondriju, groznicu,slabost i noćno znojenje. 
Otklanja vetrove, podrigivanje, povraćanje, grčeve u želucu i materici, pospešuje krvotok, leči prehladu, promuklost i kašalj. Destilacijom od nane se proizvodi eterično ulje koje ima višestruku upotrebnu vrednost u lečenju raznih bolesti.

Rusomača je još u srednjem veku bila poznata kao veoma korisna lekovita biljka što deluje na zaustavljanje krvarerenja protiv krvavog mokrenja kod prejake menstruacije


Opis biljke: rusomača je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm. Listovi su prizemni, većinom perasto rascepljeni Listovi na stabljici su nerazvijeni i suličasto produženi. Gornji dio stabljike nosi bele sitne grozdasto složene cvetice.
Stanište: uzgaja se u vrtovima. Lekoviti deo biljke: za lek skuplja se za vreme cvetanja cela biljka sa cvetovima, listovima i komušicama. Suši se u hladu, nakon čega se sitno izreže i pohranjuje u tamne staklene posude
Lekovito delovanje: rusomača je još u srednjem veku bila poznata kao veoma korisna lekovita biljka što deluje na zaustavljanje krvarerenja, protiv krvavog mokrenja, kod prejake menstruacije. krvarenja iz nosa i za zaustavljanje krvi iz rana koje jako krvare. Po tim je svojstvima rusomača je i danas poznata. 

Steže krvne sudove te se zbog toga koristi kod zaustavljanja krvarenja želuca, creva, nosa i rana te bubrega, pluća i materice. Rusomaca u sebi ima materiju koja deluje na ritmičko skupljanje muskulature materice i na peristaltiku creva te se koristi kao sredstvo za pospešenje trudova i olakšanje porođaja, zatim kod lenih i sporih creva te za pospešenje stolice.
Posebno lekovito deluje u regulisanju krvnog pritiska, bez obzira radi li se o visokom ili niskom. Pomešana s drugim lekovitim biljkama koristi se u lečenju mnogih bolesti.

Najvažniji lekoviti sastojak matičnjaka je vrlo lako isparljivo mirisno etarsko ulje


Opis biljke: matičnjak je trajna biljka s četverouglastom i jako razgranatom stabljikom visine do 60 cm. Listovi su nasuprotni. s dugačkom peteljkom, jajastog oblika, nazubljeni i slabo dlakavi. Cvetovi su beli ili belo-žuti, a nalaze se u pršljenastim cvetovima u pazušcima gornjih listova. Matičnj je lepog mirisa, nalik mirisu limuna. Ukus mu je aromatičan.Cela biljka, a posebno kada se list nagnječi, odaje jak, veoma prijatan miris, koji podseća na limun te je poznata i kao limun-trava. Cvetovi su beli, plavičasto beli, bledoružičasti ili žućkasto beli, smešteni u pazuhu listova.Stanište: raste u vrtovima gde se uzgaja kao kulturna biljka, ali se kao samonikla može naci nedaleko naselja, uz ograde, živice. Maticnjak je jedna od retkih biljaka koja je istovremeno lekovita, mirisna, ukrasna, začinska, aromatična, medonosna i industrijska. Raste u pčelinjacima, dvorištima, pored naselja, uz ograde i živice, po šumama itd. Gaji se i u kulturi kao lekovita i aromatična biljka, i u parkovima kao ukrasna biljka. Cveta od juna do septembra, a razmnožava se semenom, ali se bolji uspeh postiže deljenjem busenova i rasađivanjem. veoma lako se gaji. Lekoviti deo biljke: za lek se beru listovi pre nego što procvetaju, a cela biljka s vršikama i listovirna za vreme cvetanja. Suši se brzo i oprezno u hladu i sa što manje dodira. Osušeni matičnjak ne sme se čuvati u limenim posudama .Od matičnjaka se najviše ceni list, jer u ostalim organima ima malo lekovitih sastojaka, osim u cvetu, ali je cveta malo tako da nema praktičnu primenu. Najvažniji lekoviti sastojak matičnjaka je vrlo lako isparljivo mirisno etarsko ulje. 
Lekovito delovanje:maticnjak je izvanredno sredstvo za sva srčana oboljenja. Oživljava i jača srce, a uz to čisti i krv.  
Matičnjak se preporučuje u lečenju histerije, hipohondrije, smetnji u menstruaciji, grčeva, koji su povezani s menstruacijom, zatim, kod nadutosti, grčeva u crevima, proliva želudačnih tegoba, povraćanja na nervnoj osnovi, hronicnog bronhalnog kašalj, nekih oblika astme i svih depresivnih stanja. Matičnjak je blag, dobar i veoma prijatan lek protiv nadimanja u organima za varenje, protiv neuralgije, histerije, neurastenije, gađenja, povraćanja i proliva, za jačanje organizma. Sam list matičnjaka, a još češce pomešan s gorkim travama (kičicom, lincurom, gorkom detelinom, hajdučicom, podubicom i dr.), uspešno se daje slabunjavim za pojačavanje apetita, dodatak kupkama protiv neuralgije i reumatizma. Etarsko ulje od matičnjaka (dobija se destilacijom s vodenom parom matičnjaka pokošenog u fazi cvetanja), je izvanredno prijatnog mirisa, koristi se ne samo u farmaciji vec, još više, i u industriji parfema, i kozmetike.Naročito se preporucuje trudnim ženama koje pate od povraćanja.
Čaj od matičnjaka zaslađen neobično povoljno deluje kod nesanice izazvane premorenošcu ili živčanom bolešcu. Od matičnjaka priprema se melisa-špirit koji služi za masažu ili se pije razređen s vodom, pri cemu osvežava i otklanja telesni i duševni umor.

SKUPINA NAJPOZNATIJIH BILJAKA                                                 ZOVAOpis biljke: zovina ili bazga raste kao grm ili drvo visoko 3 do 10 metara. Na donjem delu stabla kora je svetlosmedja, a u gornjem delu sivo-bela, pomalo izbrazdana i bradavicasta. Vec u blizini zemlje izbijaju postrane krhke i lako lomljive grane. Drvo okružuje plutasta, bela i veoma lagana srž. Nasuprotni listovi ne-pravilno su perasti s jajastim, zašiljenim, tamnozelenim liskama, koje su po rubu pilasto nazubljene. Cvetovi su sakupljeni u plosnati paštitac, a boja im je bela do žuckasto-bela. Iz cvetova se razvijaju bobe, u pocetku zelene, zatim crveno-smedje i naposletku sjajnocme. Bobe su male i socne. Cvetovi su jakog i veoma ugodnog mirisa, koji u suvom stanju postaju blaži. Ukus cvetova je gorkast i aromatican. Sirove bobe (plodovi) imaju neprijatan ukus, dok su pripremljeni kao kompot ukusni. ... ,

Stanište: raste na rubovima šuma i osuncanim šumskim krcevinama. na zapuštenim mestima i u blizini naselja. .
Lekoviti deo biljke: mladi izboji i mladi listovi sabiru se u prolece, cvetovi za vreme cvatnje, plodovi nakon dozrevanja, a kora od od februara do novembra. ..

Lekovito delovanje: caj od listova i mladica zovine ili bazge koristi se za pospešivanje izlucivanja mokrace, nakupljene tecnosti u telu, za lecenje šeceme bolesti kao i za cišcenje i poboljšanje krvi. caj od cvetova bazge koristi se u lecenju prehlade, bronhitisa, kašlja, gripe, pocetne upale pluca, jake kijavice, ospica, šarlaha, teškog disanja, astme, kod pocetne tuberkuloze i kod svih reumaticnih bolesti. Kora od grana i stabla koristi se za pripremanje caja kojim se odstranjuju poteškoce kod mokrenja, smetnje u radu bubrega i mehura, leci vodenu bolest, razne edeme te tvrdu stolicu. Kod nje su korisni i cvet, i kora, i plod, i list, i koren. Neka u vašoj kuci uvek bude zove. Caj od njenih cvetova pomoci ce da se preznojite kod bilo koga oblika prehlade ili gripa, što je znatno olakšati bolest. Suština je u tome što se sa znojem izbacuju sve štetne materije koje su bolesti doprinele. Zova spira bolesti i tako što pospešuje mokrenje i olakšava ga. Cajevi od kore pomažu kod regulacije stolice i olakšavaju mokrenje, ali se mora pomno i pažljivo dozirati, jer preterane kolicine mogu biti opasne. Upotrebljava se jedna manja, i to ravna (nikako napunjena!) kafena kašicica za jednu šolju. U toku dana sme da se popije samo jedna kafena šoljica - maksimalno dve - i to u vecim razmacima, gutljaj po gutljaj. Zreli plodovi zove su takode vrlo korisni. Pored mnogih drugih za zdravlje važnih materija, ove bobice, naravno kada su potpuno zrele, imaju više vitamina B nego i jedna poznata namirnica. Pošto se ne jedu sveži, plodovi zove se kuvaju bilo kao kompot, bilo kao džem. Lekovito deluju protiv nesanice.Sok od svežih boba koristi se u lecenju neuralgije trigerninusa (neurlagija licnog živca), za jacanje, za blago regulisanje stolice, cišcenje krvi, umirenje trbušnih grceva i crevnih kolika, za apetit i poboljšanje cirkulacije krvi .       OSKORUSA

Opis biljke: Divlja kruška je listopadno drvo, visoko do 20 m, sa širokom gustom krošnjom i kratkim, dosta pravim masivnim stablom. Listovi su jajasto okruglasti, zašiljeni, na licu tamnozeleni i sjajni, na nalicju svetliji, po obodu talasasto naborani i sitno testerasti. cvetovi su beli sa crvenim prašnim kesicama, pojedinacni ili u gronjastim cvastima. ". . . . , Stanište: Cveta od aprila do maja, istovremeno sa listanjem. Cvetanje jednog stabla traje 10-14 dana. Daje obilno nektara i cvetnog praha. Zastupljena je u brojnim šumskim zajednicama, pojedinacna stabla se mogu naci na južnim padinama planina i do 1500 mnva. . .. .Lekoviti deo biljke: Droga je zreo plod.Lekovito delovanje: . : Divlja kruška se koristi kao lekovita biljka i u vocarstvu kao podloga za kalemljenje plemenitih sorti krušaka. Koristi se plod koji ulazi u sastav raznih vocnih i šumskih cajevaa .
       GAVEZ


Opis biljke: gavez ima socnu, grubo dlakavu stabljiku visine 20 do 100 cm. Višegodišnji koren gaveza raste vrlo duboko u zemlji. Debeo je, razgranat, vretenast i socan. Izvana je tamnosmedje do crnkaste boje, a iznutra bele do svetložute boje. Donji listovi su veliki s peteljkom, dugoljasti i grubo dlakavi. Listovi na stabljici su naizmjenicno poredani i grubo dlakavi po celoj površini. Cvetovi izbijaju tokom leta iz pazuha gornjih listova, a okrenuti su prema dole u jednostrano povijenim cvatovima. Imaju oblik uskog zvona, a boja im je prljavobela do ružicaste ili ljubicaste . ,


Stanište: gavez raste po citavoj srednjoj Evropi. Nalazi se na vlažnim mestima, jarcima, uz vode i na vlažnim livadama. Za poljoprivrednika predstavlja korov što se teško iskorenjuje (zbog dužine korena). Lekoviti delovi biljke: za lek se skupljaju listovi i koren. Koren se skuplja u prolece i kasnu jesen. Nakon što se iskopa, opere se i, da ne izgubi od sluzavog soka, najpre se osuši, reže na komadice i do kraja suši na toplom mestu. Postoji oko dvadesetak vrsta gaveza, neke od njih uzgajaju kao stocnu hranu. Višegodišnji gavez pušta korijen duboko u zemljuLekoviti deo biljke: za lek se skupljaju listovi i koren. Koren se skuplja u prolece i kasnu jesen. Nakon što se iskopa, opere se i, da ne izgubi od sluzavog soka, najpre se osuši, reže na komadice i do kraja suši na toplom mestuLekovito delovanje: od svih domacih lekovitih biljaka gavez sadrži alantoin, materiju što najviše deluje u stvaranju novih celija - zbog cega se gavez koristi u lecenju rana, cak i zapuštenih gnojnih rana. Njme se lece sve vrsti ozleda: ispucanost, posekline, lom kostiju, izev krvi i sl. Za vanjsku upotrebu protiv gihta i kostobolje nema boljeg leka od svežeg nastruganoga gaveza sa kojim oblažemo mesta oboljela od gihta.Kad nemamo na raspolaganju svežu biljku, upotrebljavamo tinkturu gaveza. Ona takodje povoljno deluje protiv neuralgicnih bolova, posebno protiv nesnosnih bolova lica.Buduci da gavez snažno deluje na centralni živcani sistem, valja ga uzimati samo u malim dozama. Gavezovu tinkturu treba lagano utrljavati, jer pri teškom gihtu ne smemo upotrebljavati jake masaže. Tinktura se izvrsno pokazala i kod lecenja upale živaca; gde god su na telu nastala bolna mesta, osetljiva na pritisak, to se odrazi na perifernim živcima, a tinktura je jednostavan, prirodan i prikladan lek. Odlika je tinkture i da preporadja kožu.; ostarelu, naboranu, pogotovo sa borama oko ociju, što su nastale zbog razlicitih kozmetickih sredstava, posle duže upotrebe tinkture, koža ce se regenerisati. Protiv upale vena tinktura se dobro pokazala u kombinaciji sa gospinom travom kantarionovo ulje ili još bolje takodje tinktura od kantariona.Koren gaveza delotvoran je u lecenju raznih poteškoca organa za varenje, protiv katara želuca (sa prolivom ili bez njega), srdobolje, bolesti bubrega i kod prejake menstruacije. Upotrebljava se kod krvarenja želuca, bronhialnog katara, upale pluca, krvavog kašlja i ispljuvka, upale porebrice i dr. Caj protiv bronhijalne astme priprema se na sledeci nacin : 5 g korena gaveza kuvati pola sata u pola litre vode, ostavi da odstoji dvadeset minuta i zatim procedi. Pije se jedna šoljica ujutro natašte, zatim svakih pola sata dve velike kasikei pre spavanja opet jedna šoljica.Caj protiv cira na zelucu i dvanaestercu priprema se na sledeci nacin: mešavina od 50 g gaveza, semena dunje, i lanenog semena (Semen lini) i po 20 g slatkog korena (Glycirrhiza glabra), i lista stolisnika, popari sa litrom kipuce vode, i nakon šest sati stajanja procedi. Pije se tokom dana umesto vode.
Ako treba podstaknuti znojenje ili mokrenje, priprema se caj od lišca i cveta gaveza. Jedna velika kasika lišca i cveta gaveza prelije se sa pola litre kipuce vode, poklopi i ostavi da stoji 15 minuta. procedi se i pije se dvaput dnevno; ujutro natašte i uvece pre spavanja, po 1 cašica. Ujedno, ovaj caj uklanja i grceve u trbuhu.


Napomena: svi preparati od gaveza ne smeju se praviti ni držati u gvozdenom ni limenom posudju !Takodje, kod sušenja korena treba paziti da se koren ne uplesnivi, jer je opasan!Sok od svežeg korena zaustavlja krvarenja iz svežih rana.
Ako se koren gaveza kuva u mleku ili pivu dok se ne zgusne u kašu, dobija se sredstvo sa kojim se oblažu mesta preloma ruke ili noge; preko toga se stave dašcice i cvrsto se poveže. nakon 8 dana povoj se obnovi.U slucaju da koža pobeli, na to mesto stavljati zgnjeceno lišce trpuca, a kasnije posuti prahom od zdrobljenog lišca kupine.Manje je poznato da gavez možemo koristiti kao tecno djubrivo u povrtlarstvu; bogat je kalijumom, pa je podesan za djubrenje korenastog povrca, narocito paradajza. Priprema : u pocetku cvatnje pokosi se gavez i cele biljke stavljaju u burad ili posude od plastike , ali ne sasvim do vrha.Zatim se dolije voda dok biljke ne pokrije voda, posuda se pokrije i ostavi tako 3 nedelje. Kada masa provrije, tecnost se odlije i razredjenom vodom u promeru 1:10 upotrebljava za zalevanje povrca. Najbolje je ovu tecnost pomešati sa tecnim djubrivom od koprive, koje se spravlja na isti nacin, u promeru 1:1.Zalevanje biljaka ovim tekucim prirodnim djubrivom ubrzava rast biljaka i jaca njihovu otpornost prema bolestima.
     SIPURAK

Opis biljke: šipurika ili šipak trajan je grm visine 2 do 3 metra. U prvoj godini pojavljuju se uspravni izboji što se, u sledecim godinama, razgranjuju u mnogobrojne povinute i visece grane. citav grm obrastao je oštrim i prema dole svinutim bodljikama. Listovi su neparno perasti, a listici jajastog oblika i oštro nazubljeni. Cvetovi su bele do belo-ružicaste boje. Plodovi su jajastog oblika, svijetlocrvene boje, a sadrže veliki broj tvrdih semenki. Cvetovi su ugodna mirisa, a plodovi kiselkasto-slatka ukusa što steže. Semenke su bez mirisa, ali zato caj ima veoma ugodan miris. . ,Stanište: sipurika je veoma rasprostranjena po celoj Evropi. U našim je krajevima ima u prilicnirn kolicinama, a raste po živicama, uz rubove šuma, u šikarama i drugde.Lekoviti deo biljke: za lek sabiru se plodovi i cvetne latice ..Lekovito delovanje:šipurika je lekovita biljka koja, uz crni ribiz, ima najviše C vitamina. Posebno je važno što kuvanjem šipurika ne gubi taj vitamin. Caj se preporucuje majkama za vreme dojenja. Proizvodi od šipurike otklanjaju tzv. proletni umor, malaksalost, bledolikost i nevoljkost kao i sve ostale tegobe povezane s pomanjkanjem vitamina C. Sipurika povoljno deluje na probavni trakt i na izlucivanje mokrace bez ikakvih nadražaja bubrega. caj od šipurike preporucuje se za sprecavanje kamenaca u bubrezima i mokracnim kanalima. Isto tako, deluje na cišcenje krvi, a koristi se kod upalnih procesa bubrega, bubrežne nakapnice i mehura. Cvetne latice šipurike upotrebljavaju se za pripremanje caja kod krvarenja iz želuca, creva, pluca i hemoroida kao i protiv proliva i želucanih grceva. Pomešana s drugim biljkama koristi se u lecenju mnogih           DUD

Lekovito delovanje: . Listom od duda narod leci šecernu bolest i obolele organe za mokrenje. Zbog velike kolicinešecera dudinje su izvrsna hrana. .Dudinje sadrže oko 10% invertnog šecera,oko 2% slobodnih organskih kiselina (limunske i jabucne), vitamin C, sluz, pektinskei druge korisne materije.
...Zrele, vrlo slatke belei aromaticne nakiselo-slatke tamnoljubicaste ili potpuno crne dudinje jedu sesveže, preradene ili osušene. Osušene dudinje mogu da zamenešecer i zbog toga ih melju i dodaju testu pri izradi slatkiša. Oddudinja izraduju sokove, kompote, slatka, želea, sirupe i dr. Od iscedenogsoka uparavanjem dobija se sirup koji podseca na med (i sadrži u koncentrovanomobliku hranljive sastojke svežeg soka dudinja).
U narodnoj medicini sveženedozrele dudinje daju protiv proliva, a zrele kao blag laksans. Sok dudinjadaju i za lakše iskašljavanje, znojenje i mokrenje, za ispiranje kodzapaljenja grla i usta, narocito sok crnih dudinja, koji deluje i antisepticno.
U korejskoj tradicionalnojmedicini od lisnih pupoljaka duda koje sakupljaju preko zime i suše spravljajucaj protiv gojaznosti i oboljenja kardio-vaskularnog sistema.
Prašak od kore dudaupotrebljava se spolja u obliku melema za brže zarašcivanje rana,a odvar kore pije se kod povišenog krvnog pritiska. U Kini je kora dudasastojak biljnih smeša za lecenje šecerne bolesti. U zapadnoj Evropii na Balkanu u iste svrhe koriste osušeno dudovo lišce koje se ponegdekao prašak posipa po hrani (npr. varivu). Antidijabeticno delovanje sedelimicno pripisuje prisustvu vitamina B2 i ima znacaj kao dopunska terapija.U Japanu se iz cvetova duda izraduje kozmeticki krem za odstranjivanje pega i drugih necistoca na koži.Od fermentiranih zrelihdudinja se u narodu pece rakija dudovaca.Mladi, zdravi i potpunorazvijeni listovi beru se tokom leta i suše u tankom sloju na promaji uhladu.Još od vremenaDioskorida preporucuje se gorka kora korena duda kao lek protiv crevnih parazita(narocito protiv tenie odn. trakavice – pantljicare).
 KUKURUZNA SVILA


Opis biljke: kukuruz je jednogodišnja biljka visine 1 1/2 do 2 1/2 metra. Stabljika je snažna, srcikasta sa širokirn linearnim listovima. Muški i ženski cvetovi odvojeni su na stabljici. Muški su cvetovi smešteni u obliku metlice, na vrhu stabljike, dok se ženski cvetovi nalaze u pazuhu donjih listova i izbijaju izme?u lista i stabljike. Za vreme cvatnje iz lisnih omotaca izbijaju nitasti ženski cvetovi što se stvaraju u parovima, a nazivaju ih »kukuruznom svilom«.
Lekoviti deo biljke: za lek se upotrebljava kukuruzna svila a sabire se, u pravilu, prije oprašivanja. »Svila« se suši brzo u hladu .
 
Lekovito delovanje: kukuruzna svila izvanredno je sredstvo za izlucivanje mokrace i veoma dobro i neškodljivo sredstvo za mršavIjenje. Ukoliko »vila« nije potpuno osušena, srnanjuje izlucivanje mokrace, a pospešuje cišcenje. Koristi se, zatim, u lecenju vodene bolesti i bolesti mokracnih kanala sklonih stvaranju kamenaca. Dobri se uspesi postižu kod upale mokracnog mehura, upale nakapnice, srcanih bolesti s edemima te kod gihta i reumatizma. Koristi se za lecenje bubrežnih bolesti i kod nocnog mokrenja..
    VINOVA LOZA

Opis biljke: vinova loza trajan je grm, odnosno penjacica koja doseže visinu od 5 do 15 metara. Kod vinove loze razlikuju se dugacki izdanci što se razvijaju iz osnovnih mladica, i kratki izdanci koji se razvijaju iz pazuha listova.. Plod je veoma socna, slatka i kiselkasta boba s nekoliko semenki. Plodovi, odnosno bobesacinjavaju grozd  ,


Stanište: pretpostavlja da je pradomovina vinove lozepodrucje izmedju Cmog mora i Kaspijskog jezera
 Lekoviti deo biljke: za lek se upotrebljava u prvom redu groždje te cvetovi, listovi i vitice.  
Lekovito delovanje:caj od listova vinove loze koristi se kao lek za lecenje reumatizma, gihta, povracanja i krvavog ispljuvka. Sok što istice iz sveže obrezane loze deluje na umirenje krvarenja, steže, a razredjen s vodom koristi se i za obloge za jacanje ociju. Caj od cvetova vinove loze koristi se za lecenje oslabljene funkcije mozga i kicmene moždine. Groždje se uzima kao lek za cišcenje krvi, regulisanje probave, uklanjanje masnih naslaga iz tela, za lecenje upalnih procesa probavnih organa, te za uklanjanje reumaticnih poteškoca i kožnih osipa. Sveži sok od groždja obiluje vitarninirna A, B i C i raznim mineralnim tvarima, a koristi se , za jacanje probavnih organa, izlucivanje otrovnih tvari iz tela, za lecenje proliva i katara creva te uklanjanje zacepljenosti i sl. Kada se uzima u manjim kolicinama, vino deluje lekovito jer oživljuje i potice na aktivniji rad mnoge organe. Vino se koristi u priprerni napitaka od raznog lekovitog bilja. Vinski ocat hladi i steže, smiruje prolive i krvarenje. Od vinskog octa pripremaju se oblozi za razne bolesti. Povremeno pranje celoga tela mešavinom vinskoga octa i vode cisti kožu i otvara pore, pospešuje cirkulaciju krvi, a time organizam postaje otporniji na razne bolesti i štetne vanjske uticaje .
            ZALFIJA


Opis biljke: kadulja ili zalfija je višegodišnja polugrmovita biljka visine 30 do 60 cm. Ima jak koren i drvenastu stabljiku. Donji delovi stabljike su drvenasti a gornji zeljasti. Stabljika je uspravna i cetverouglasta. Listovi su uski, elipticni, sitno naborani s dugackom peteljkom, a na stabljici nasuprotno poredani. . Veliki tamnoljubicasti cvetovi skupljeni su u cvatove poput klasova koji su sastavljeni od pršljenova. Cvet je dvousnat, a caška i vencic imaju žlezdaste dlake. 


Stanište: raste divlje, po kamenitim i neplodnim mestima, a uzgaja se i u vrtovima.Lekoviti deo biljke: za lek se pre cvatnje skupljaju listovi i mlade grancice
 
Lekovito delovanje: naziv ove biljke na latinskom upucuje nas da je smatramo veoma lekovitom - njeno ime, naime, znaci spasonosna i lekovita, kadulja leci promuklost, cisti krv i jaca živce, grije želudac, otklanja vetrove, pomaže kod svake vrsti nahlade, katara i influence. Žalfija deluje na cišcenje krvi i time oslobada organizam uzrocnika mnogih bolesti. Ima i protivupalno dejstvo, tako da se toplo preporucuje kod svih zapaljenja, od zapaljenja ždrela, preko unutrašnjih organa, do bešike i vaginalnih upala.kadulja je u stanju da reguliše i znojenje, odnosno da ga dovede na pravu meru: kada se znojite od slabosti posle gripa ili zapaljenja pluca kadulja taj problem rešava za par dana. Vrlo je stimulativna i podiže tonus. Leci takode i obolele od reumatizma i, receno modernim recnikom, antibiotik je širokog spektra. Za period puberteta i menopauze ona je upravo biljka izbora, jer je nežan ali efikasan hormonalni regulator Izvrstan je lek za cišcenje jetre, za bolesti bubrega i protiv nocnog znojenja. Ako uberete sveže listove kadulje i protrljate njima predeo oko zuba, desni, ucinicete ih zdravijim i cvršcim. Caj spremite od jedne kašike na šolju vode. Preliti suvo lišce kljucalom vodom i pustiti da stoji pola sata. Pije se po jedna kafena šoljica tri puta dnevno. Ako imate neuredan menstrualni ciklus, pijte ovaj caj u navedenim kolicinama 21 dan, izmedu menstruacija. Za grgljanje ili vaginalno ispiranje, jedna pregršt ove biljke kuva se u litru vode 10 minuta.
Vino od kadulje, koje se dobija kada se prstovet kadulje provri u šolji dobrog crnog vina, jaca rekonvalescente. U sezoni gripa, udišite paru nad posudom u kojoj se kuvaju žalfija, majcina dušica, lavanda i ruzmarin, a posle inhalacije iskoristiti tecnost za kupku.    MAJCINA DUSICA

Opis biljke: Majcina dusica je trajna 2o - 3o cm visoka, grmasta biljka. Ima uske elipsaste sivo - zelene listice sa kratkim peteljkama.Roza do lila cvetovi stvaraju na vrhovima stabljike okrugle cvetove, jakog i ugodnog mirisa. Zbog tog jakog mirisa koji odbija biljne usi sadi se pored ruza ili drugog, na usi osjetljivog, cveca... ,


Stanište: raste na suncanim mestima.


Lekoviti deo biljke: Lekoviti sastojci nalaze se jedino i iskljucivo u listu i cvetu majkine dušice. Treba napomenuti da majkinu dušicu treba brati pažljivo. Ni kako se ne sme cupati, jer se time biljka uništava. Treba odsecati samo gornju polovinu lisnatih grancica u cvetu i to makazama.Za zaštitu u vreme epidemija se preporucujesvakodnevna upotreba caja od majcine dušice, jer ona imasvojstvo da zaustavlja razvoj mnogih patogenih klica, a nekei uništava. Ali, ovde treba naglasiti koliko je važnopravilno pripremiti caj.
1. Nikada ne kuvati caj u otvorenom sudu.
2. Uzeti dovoljnu kolicinu biljke za pripremu caja.
Majcina dušica sadrži lako isparljivelekovite sastojke i kuvanjem u otvorenoj posudi oni ispare,te tako pripremljen caj nema lekovita svojstva. Caj pripremljensa nedovoljnom kolicinom biljke takode nema lekovita svojstva.
Dakle, da napravite dobar caj, uzmite supenukašiku majcine dušice, prelijte sa dvesta grama kljucalevode, poklopite i nakon pola sata ocedite, zasladite medom ipijte tri do cetiri šolje caja dnevno. Majcinom dušicomse takode možete inhalirati što ce dati još boljeefekte u terapiji.
 Ovim postižete dva uslova koja daju najboljeefekte u iskašljavanju, jer se obezbeduju dobra hidracijaorganizma i vodena para koja sadrži lekovite sastojke majcinedušice uspešno razraduje sekret u bronhijama.


Lekovito delovanje:Ulazi u sastav lekovitih preparata za lecenje disajnih organa, organa za varenje... Koristi se kao zacin, konzervans i antisepticko sredstvoMajkina dušica je omiljen lek u narodnoj medicini. Kod nas se vekovima upotrebljava, pre svega, kao lek za lecenje organa za varenje. Majkina dušica se daje protiv crevnih parazita, narocito protiv decjih glista...          KOPRIVA

Opis biljke: kopriva je dvodomna biljka s velikim korenom. Stabljika je uspravna i doseže visinu do 1 1/2 metra. Listovi su nasuprotni, srcasti, zašiljeni, pilasti, na kratkim peteljkama. Listovi i peteljke pokriveni su žaokama koje su na vrhu kukaste a pri dnu debele. Na dodir se odlome i izlivaju oštar sok na kožu, koji žari. Cvetne grancice nose ili muške ili ženske cvetove. Neugledni su i zeleni, a oplodjuju se pomocu vetra. Plod je malen, jednose-meni orašcic.Sluzi i kao industrijska i lekovita biljka.Koristi se list, koren i seme. Lek za ciscenje krvi, protiv opadanja kose, reumatizma, groznice, prekomernog mokrenja, tuberkoloze pluca,bronhitisa, oboljenja zglobova, kamena u bubregu,za zarastanje rana, protiv zracenja, malokrvnosti, cira na zelucu, nesanice, nervoze. Zbog svoje vitaminske i prehrambene vrednosti kopriva se,i pored toga sto se ne uzgaja u povrtnjacima, smatra izuzetno zdravim, korisnim i pristupacnim povrce, naravno i lekom. Izuzetno je bogata ra nim korisnim sastojcima: belancevinama, ugljenim hidratima, mastima,kalcijumom, fosforom, gvozdjem, vitaminima C, A, B2 i K, karotinom, pantotenskom kiselinom i dr. Kopriva je pored ostalog, pravi mali polivitaminski rezervoar. Na nasim trpezama je retko ima mada se moze prirediti na vise nacina. ,


Stanište: raste uz puteve, plotove i na zapuštenim mestima kao korov .


Lekoviti deo biljke: za lek se u prolece i jesen skuplja korenje. U prolece skupljaju se listovi i vršike, a cela biljka, tj. stabljika, cele godine. Seme se skuplja u avgustu.Lekovito delovanje: caj od cele biljke odvaja sluz iz pluca, cisti želudac, jetru i creva, a ujedno je izvrstan lek za lecenje anemije, šuljeva, žutice, malarije i svih drugih groznica, ponajviše mokracom odvaja loše sokove iz tela. Pomešana s drugim biljkama leci cireve na želucu i crevima, cisti krv, pospešuje probavu, srnanjuje uzrujanost i nesanicu. Isto tako, dobar je lek protiv vodene bolesti, gihta (uloga), jetre, bubrega i nesvestice.Caj za zeludac i jetruOvaj caj priprema se od citave biljke. U 2 litra vode ostave se tri supene kasike usitnjenebiljke koprive da stoje 10-12 sati. Nakon toga se ova smesa kuva poklopljena pola sata.Kada se ohladi, procedi se i pije triput dnevno pre jela po jednu solju. Ovaj lek odvaja sluz iz pluca, cisti creva, jetru i zeludac.Caj za cir u zeludcu i crevimaNapravi se mesavina od 10 supenih kasika lisca i korena koprive, jedne kasike pelina, dve kasike bokvice i jedne kasike tucanih smrekovih boba. Smesa se stavi u 1 litar crnog vina da se kvasi 12 sati, posle cega se, uz dodatak 3-4 kasike domaceg meda, kuva oko pola sata.Poklopljeno stoji dok se ne ohladi. Ovo vino-lek uzima se mlako, po jedna supena kasike pre jela. Pored cira u zelucu i crevima ovo vino pomaze i kod gihta, bubreznih oboljenja i neuroza.
Za prskanje vocaKoprivom se mogu suzbijati i lisne vaši – rastvor može svako sam da napravi. U posudu od 10 litara napuni se sveže ubrana kopriva sa stabljikom, može i u fazi cvatnje, ali ne kada dozre i pojavi se seme. Prelije se vodom tako da koprive budu prekrivene 4-5 cm, a kao voda najpoželjnija je kišnica. Ostavi se da stoji jedan dan i noc. Tecnost se proocedi i njome nekoliko puta poprska napadnuto voce i povrce. Koristi se kod manjih napada vaši. Vaši uništava mravlja kiselina koja se nalazi u sveže pripremljenom rastvoru.
          KICICA

Opis biljke: Kicica je dvogodišnja, mala, zeljasta biljka sa sitnim cvetovima crvene boje. Stablo je cvrsto, gotovo cetvrtasto, golo, šuplje, pri vrhu razgranato, visoko do 40 cm, a debelo je do 3 mm i naretko obraslo sitnim listicima. Lišce je sitno, retko, naspramno, skoro sedece, duguljasto-jajasto, do 4 cm dugacko, po rubu celo, golo, sjajno. Prizemno lišce poredano je unakrsno u pršljenove i sedece. Cvetovi su složeni u racvastu cvast na vrhu stabla i imaju levkastu, petozubu krunicu ružicaste ili svetle crvene boje. Kod stare i na suncu sušene droge cvetovi su izbledeli. Cveta celog leta. . . ,


Stanište:Raste svuda, a najviše po vlažnim brdskim i planinskim livadama, mestimicno u ogromnim kolicinama, tako da se u leto mnogi senokosi rumene od iscvetale kicice .  
Lekoviti deo biljke: Kicica je vrlo gorka, a nije otrovna. Kicicu treba brati dok je u cvetu, vezati u kitice i sušiti u hladu na promaji. Malo je našeg lekovitog bilja koje se u narodu tako mnogo, cesto i uspešno upotrebljava kao kicica.

Lekovito delovanje:. Kicica je gorak tonik. Deluje kao cist amarum slicno lincuri. Upotrebljava se u obliku vodenog ekstrakta, praška, vina i tinkture. Ulazi u sastav gorkih cajeva za stomak. Malo je našeg lekovitog bilja koje se u narodu tako mnogo, cesto i uspešno upotrebljava kao kicica: za otvaranje apetita, protiv smetnji u organima za varenje, protiv groznice, slabokrvnosti itd. Kicica ima vrlo sitno i plitko korenje, tako da cim se rukom uhvati, ona se išcupa i na taj nacin uništi. Kicica se ne srne cupati, nego se gornja polovina stabljike u cvetu pažljivo odsece makazama .           KANTARION

Opis biljke: Kantarion je višegodišnja zeljasta biljka, visoka do 100 cm. Ima vrlo cvrstu, uglastu, razgranam stabljiku, uspravnu, sa naspramnim granama.Kantaria ženska ili gospina trava ima 30 do 60 cm visoku, golu i razgranatu stabljiku s nasuprotnim jajolikim listovima. Listovi su sedeci, protkani rnnoštvorn providnih tockica. To su žlezde napunjene etericnim uljem tako da list izgleda fino izbušen. Cvetovi su smešteni na vrhu stabljike, a žute su boje. Zuti cvetovi od 5 latica s donje strane imaju crne tacke. Imaju rnnogo prašnika i jednu plodnicu. ,


Stanište: Kantarion raste po suvim brežuljcima, na osuncanirn livadama, pustom i neobradenom zemljištu, krcevinama i rubovima šuma. Stabljika je okrugla, a listovi su smesteni naspramno i jajastog su oblika. Cvetovi cu zute boje smesteni na vrhu stabljike.Kantarion je vrlo rasprostranjena biljka koja raste na suncanim livadama, na pustom i neobradjenom zemljistu i na rubovima suma.Vreme berbe: Maj i jun.
 
Lekoviti deo biljke: za lek se, u vreme cvatnje, skupljaju samo cvetovi i listovi


Lekovito delovanje: Kantarion ili gospina trava odavno je poznata i zbog njezina mnogostrukog delovanja, veoma obljubIjena lekovita biljka. Koristi se za lecerije sluzavosti pluca, grceva u trbuhu i želucu, grušanja krvi, bolesti bubrega, jetre, slezene i rnokracnog rnehura. Narocito se preporucuje kod nekontrolisanog mokrenja. Pomešana s drugim lekovitim biljkama odlicno je sredstvo za lecenje zastarelog kašlja i astme .Kantarion se odvajkada u narodu ceni i mnogo upotrebljava spolja protiv posekotina, opekotina, hemoroida, za zarašcivanje rana i kao antiseptik, a iznutra protiv bolova jetre, želuca, proliva itd. Dejstvo droge je mnogostruko zbog složenog hemijskog sastava. Ulje se koristi na taj nacin što se njime mažu rane, posekotine, opekotine i druge ozlede ili se tim uljem natopi gaza ili cisto platno pa se ozledeno mesto obloži. Etarsko ulje od kantariona deluje protiv crevnih parazita. Fenolska jedinjenja koja se nalaze u kantarionu imaju izraženu antibakterijsku moc..Kantarion je dobar za lecenje umerene i blage depresije, navode nemacki strucnjaci u studiji koju je objavio medicinski casopis "British Medical Journal".Na prvom su mestu nega i zaštita kože u kozmetici i medicini (masaže, suva koža, ragade, ljuskava koža, zaštita od zracenja i suncanja, prištevi, akne, cirevi, opekotine...). Zatim je korisna upotreba kod rana koje krvare; ozleda mišica, hematoma, oteklina kod udaraca, uganuca i išcašenja; mnogobrojnih reumatskih oboljenja (upalni reumatizam; degenerativni reumatizam – artroze , kukova, kolena, ramena; metabolicki reumatizam – giht, te bolnih sindroma ramena i krsta-lumbago). Cajni uvarak pije se više puta na dan po uputstvimama te kod mnogobrojnih upalnih i bolnih stanja ( oboljenja ) unutrašnjih organa. Kantarion ulje primenjuje se lokalno (najviše za masaže, oblozi, kataplazme) i na usta (zacin, lek). Ulje se posebno preporucuje u nezi i zaštiti kože koja je osetljiva (suva, raspucana).

       IDJIROT

Opis biljke: Ova biljka raste u mocvarama pored rijeka i mora. Poznata je hiljadama godina na Istoku, a u srednjem vijeku uvezena je u Evropu iz Kine, i kasnije u severnu Ameriku. Od njega se pravi (zbog prijatnog mirisa na cimet) skupoceno etersko ulje za kozmetiku i parfeme, caj, a tinktura i ekstrakt od ove biljke ublazuje bolove u zeludcu i stomaku, pomaze i za bolove u plucima kod bronhitisa . Idjirot je trajnica sa jako razgranatim korenom koji je sa donje strane gusto obrastao korenjem. Iz njegovog prednjeg kraja izbijaju mnogobrojni ravni sabljasti listovi visine do 1 metra. Stabljika je trobridna ili cetverobridna i u sredini nosi cvetni klip, cunjastog oblika, zuckasto-zelene boje i dužine 4 do 8 cm. Plodovi su crvene boje. U podneblju Srednje Evrope retko dozrevaju pa se biljka razmnožava vegetativnim putem, tj. pomocu korena.. 


Stanište: raste uz reke i vode stajacice .


Lekoviti deo biljke: za lek se upotrebljava korenkojise kopa u prolece i jesen, posle cvatnje, nakon što je lišce pocelo venuti. Koren se ne sme guliti jer više hlapi


Lekovito delovanje:idjirot pripremljen kao caj izvrstan je lekprotiv groznice. za jacanje želuca i živaca. Koristi se kao lek protiv nadimanja, slabe probave, sluzavosti bubrega, uloga (gihta), lupanja srca, raznih nahlada, kašlja, upaljenih sluznica, omaglice, podrigivanja, žutice, cireva i kostobolje. Pomešan s drugim lekovitim biljem jaca i popravlja krv, odstranjuje loše sokove iz tela i leci vodenu bolest. Oblozi pripremljeni s prahom od idjirota i jakom rakijom lozovacom koriste se kod lecenja raznih cireva, uloga (gihta) i kostobolja.

HAJDUCKA TRAVA

Opis biljke:hajducka trava ili stolisnik uspravna je biljka visine do 80 cm. Boja stabljike je svetlozelena ili crveno-smedja. Ima innoštvo perastih listova. Cela biljka veoma je ugodnog mirisa. Mnogobrojni sitni listovi su ili beli ili purpumo-crveni. Cvetovi su skupljeni u cvat na vrhu stabljike. Raste svuda uz puteve i polja u kontinentalnoj klimi, kao samonikla biljka. Cveta belim cvetovima od juna do avgusta. Bere se za vreme cvetanja a listovi do jeseni. Botanicko ime je dato prema grckom junaku Ahilu –Achillea, i ima znacenje da daje snagu.Nadzemni deo biljke u cvetanju sadrži do jedan odsto etarskog ulja (farmakopeja zahteva najmanje 0,13%), vlavonoide, vitamin K, gorku materiju ahilein, smole, stereole, tanine i dr. Etarsko ulje hajducke trave dobija se destilacijom pomocu vodene pare, a sadrži pinen, cineol, tujon, kamfor, limonen, borneol.,


Stanište: biljka je rasprostranjena po celoj Evropi. Raste pojedinacno ili u velikom mnoštvu na livadama i pašnjacima .


Lekoviti deo biljke: za vreme cvatnje sabiru se cvetovi s kratkim peteljkama, i cela biljka najviše do 30 cm dužine. Zbog visokog sadržaja gorkih materija i etericnog ulja, hajducku trava ili stolisnik ubrajaju u gorke droge.Cveta preko celog leta. Koristi se u obliku caja za poboljšanje apetita, kod želudacnih tegoba, nadimanja i teškog varenja. U narodnoj medicini se koristi za zarašcivanje rana kao hemostiptik i ublažavanje bola. Hajducka trava ulazi u sastav gorkih cajeva, cajeva za cišcenje, pojacano lucenje žuci, caja za normalizaciju metabolizma i caja za umirenje. Spolja se upotrebljava kao antiflogistik slicno kamilici, za ispiranje, kupke, obloge. Hajducka trava ulazi u sastav gorkih cajeva, cajeva za cišcenje, pojacano lucenje žuci, caja za normalizaciju metabolizma i caja za umirenje. Zbog prisustva vitamona C daje se kod krvarenja i hemoroida. Pri upotrebi hajducke trave treba znati da kod osetljivih osoba može izazvati alergiju. Zato ljudi osetljive kožetreba da koriste samo mlade, tek procvetale biljke, a caj da piju u manjim kolicinama.
Herba se skuplja tokom letnjih meseci, od juna do avgusta, odsecanjem vršnih delova biljaka dužine 20-25 santimetara, ili se sakuplja samo cvast dužine samo dva santimetra. Odseceni delovi se vezuju u kite i suše na promajnom mestu ili sušnici na temperaturi 35-50°C. Suva droga je aromaticnog mirisa, gorkog i malo slanog ukusa. Pošto stabljika ne sadrži lekovite sastojke, bolje je upotreblljavati samo list i cvet. Stoga je droga sa više stabljike manje cenjena. Suva herba pakuje se u jutane vrece ili kartonske kutije i cuva zašticena od svetlosti godinu i po dana.


Lekovito delovanje: hajducka travu ili stolisnik cisti i jaca krv i probavne organe. Posebno je korisna za lecenje jetre, slezene, gušterace, žutice, navale krvi u glavu, katara u crevima i želucu, zatim grceva, groznice, lupanja srca, bolova u kstima i ledjima, neredovitih menstruacija, krvavih i zatvorenih šuljeva, nesanice, raznih osipa i cireva.. Caj od stolisnika korisno deluje i leci ispucane ruke, ranjive bradavice majki koje doje, kao i kod lecenja osipa na koži – psorijaze. Kod psorijaze se uz obloge moraju sprovesti i kure cišcenja krvi. Takodje se upotrebljava kod angine pektoris, i to kao caj. Kod nervnih osoba preporucuje se cešce pranje celog tela rashladjenim cajem od stolisnika i to ujutro i uvece. Tople kupke od stolisnika i kamilice ublažuju nervne bolove.Smanjuje teškoce kod gihta i reumatizma. Povoljno deluje za lecenje šecerne bolesti, narocito u pocetnom stadijumu. Korisna je i kod prekomjernog krvarenja.Stolisnik spada medu lekovita sredstva koja deluju svojim gorkim okusom na sluznicu želuca, pa tako podstice izlucivanje želucanog soka, a samim tim pobuduje apetit.Povoljno deluje na resorpciju hrane. Lekoviti preparati sa stolisnikom, odnosno mešavina cajeva, pomažu kod gastritisa, kolitisa, grceva u želucu i crevima. Kalijum, koji je sadržan u stolisniku potpomaže rad bubrega i krvotoka, te tako posredno utice na rad srca, uspešno se koristi i kod ženskih bolesti.
IVANJSKO CVECE

Opis biljke: ivanjsko cvece je biljka visine 60 do 150 cm. Stabiljka je cetverouglasta s cetiri izrazito ispupcene linije. Stabljika je na clancima odebljala i provijena tvrdirn dlakama. Sest do osarn listova, zajedno s uvrnutim rubovima, poredani su u pršljenu jednom žilom. Cvetovi imaju jaki miris poput meda, a ukus im je kiseo i trpak. . . ,


Stanište: biljka je jako rasprostranjena u našim krajevima, a nalazi se na suvirn staništima, livadama, uz putove .


Lekoviti deo biljke: za lek sabire se gornji dio biljke u cvatu. Suši se u hladu i na zracnom mestu.


Lekovito delovanje: drži se da je ivanjsko cvijece ili žuta brocika izvrstan lek za lecenje svih bubrežnih bolesti, cak i onda kada su svi drugi lekovi zakazali. Osim toga, upotrebljava se u suzbijanju svih oštecenja kože - lišajeva, egzema, kožnih necistoca i protiv raka kože. Koristi se u lecenju katara želuca i creva.   RASTAVIC

Opis biljke:rastavic ili preslica je jako rasprostranjen korov što se teško iskorenjuje. Ubraja se u red papratnjaca. Trajna podzemna stabIjika cme je boje i poput niti rasprostranjuje se u dubinu i širinu. Jako je otpoma. Stabljika je uspravna s tankim i brojnim listovima u pršljenu te je zbog toga zovu konjskim repom..


Stanište: raste u mocvamom tlu , na peskovitim livadama i poljima te uzduž železnickih nasipa.


Lekoviti deo biljke: za lek se skuplja cela biljka.

 
Lekovito delovanje: mnogostruka lekovitost preslice bila je poznata još u starom veku. Jedno je od najboljih sredstava za lecenje bolesti pluca, posebno kod plucnih krvarenja i tuberkuloze pluca. Preslica je veoma dobra u lecenju svih oblika malokrvnosti, jer pospešuje stvaranje crvenih krvnih telešaca. Nenadoknadivo je sredstvo u lecenju cira na želucu, fistula na debelom crevu i drugih oblika cireva, zatim u lecenju bolesti mokracnih organa. Uspesi se postižu kod grceva u mehuru, slabog mehura, bolnog mokrenja, zadržavanja mokrace, upale bubrega s pojavom belancevina u mokraci, upale bubrežne nakapnice, krvarenja bubrega, kod kronicnog nadražaja mehura s pritiskom na mokrenje (kod žena), kod pocetne tuberkuloze bubrega i mehura. Pomešana s drugim biljkama koristi se u lecenju mnogih drugih bolesti.

         DUNJA

Opis biljke: dunja je drvo visine do 7 metara. Stablo dunje nalikuje stablu jabuke; njezin je bliži srodnik iako se cesto pojavIjuje u rastu grmolika oblika. Kora je glatka i smedja. Listovi nalikuju listovima jabuke samo sto su po rubovima celoviti i s donje strane sivo pustenasti. Ima velike cvetove svetlocrvene do bele boje, rastu pojedinacno, a ne u cupercima kao u jabuke. Plod je oblika jabuke ili kruške, nepravilno je grbav, zlatnožute boje i pokriven dlacicama koje se lako skidaju. Raste na mestima gdje uspeva i vinova loza


Stanište: raste na karnenjarima primorskih krajeva i na rubovima šuma.
 


Lekoviti deo biljke: za lek se upotrebljavaju plod, listovi i seme dunje


Lekovito delovanje:plod dunje izvrsno je sredstvo u lecenju anemije. Sluz pripremljena od dunjina semena koristi se u lecenju rana što nastaju dugotrajnim ležanjem bolesnika (decubitus) i opekotina. Koristi se za pripremanje obloga kod upaljenih ociju i otvorene raspucane kože, narocito na prsnim bradavicama. Dunja je veoma pogodno sredstvo u lecenju sluznice ždrela, krajnika i dišnih putova. Kod upale želucane i crevne sluznice preporucuje se kuvana


             ORAH


Opis biljke: orah je stasito drvo visine do 25 metara. Listovi su nepamo perasti, u pocetku malo crvenkaste boje. Muški cvetovi razvijaju se u pazuhu listova, kao obešene rese. Zenski cvetovi razvijaju se pojedinacno, ili u manjim skupinama, na novim izdancima..


Stanište: orah potice sa Dalekog istoka i iz Male Azije. U šumama se pojavljuje samoniklo, a uzgaja se i kao kulturna biljka. Ne podnosi niske temperature.


Lekoviti deo biljke: u prolece se skuplja lišce, nezreo plod u junu, a zreo u jesen.


Lekovito delovanje: caj od mladog lišca uz dodatak meda koristi se za cišcenje, poboljšanje i jacanje krvi, za jacanje želuca, dobru probavu, zatim, protiv raznih cireva, kostobolje, skrofuloze, gnojnih rana svih vrsta te za ispiranje i oblaganje upaljenih ociju. Koristan je kod rahiticnih oboljenja kostiju, opste slabosti organizma, krvarenja zubi, bolesti zubnog mesa, oteklina kostiju. Vrlo dobri rezultati postižu se kod bubuljica, krasta na glavi, lišajeva na bradi, mlecnih krastica, gnojnih osipa, prekomernog znojenja nogu i belog pranja. Od zelenih nedozrelih plodova, ili samo od zelene ljuske, uz dodatak meda priprema se sirup koji se s uspehom koristi za lecenje svih navedenih bolesti.
   BOSILJAK

Opis biljke: bosiljak je jednogodišnja mirisava, zeljasta biljka koja izraste 30 do 40 cm sa razgranjenom stabljikom. Listovi su jajoliki i na kraju šiljasti. Mali, beli, dvousnati cvetovi nalaze se u gornjem delu stabljike .Listovi su jajolikog oblika na dugim peteljkama. Cvetovi se razvijaju u velikom broju u gornjem delu stabiljke. Višebojni su, beli, ružicasti ili purpurni. Cela biljka ima ugodan miris i aromu ,


Stanište: Pradomovina bosiljka ja Indija. Davno, vec pre oko 5500 godina poznavali su ga Egipcani, o cemu govore ostaci biljaka pronadjeni u grobnicama piramida iz toga razdoblja. Bosiljak je poznata i cenjena lekovita i zacinska biljka . Prema nekim starim zapisima na prostoru srednje Evrope preneli su ga monasi u 12. veku. Na novim prostorima vrsta se udomacila i uzgaja se u vrtovima. U južnim delovima Evrope ponegde se može naci i van vrtova. Za uzgoj bosiljka potrebna su gnojena tla bogata humusom, te suncana i od vetra zašticena staništa. Biljka je narocito osetljiva na niske temperature, a ne podnosi ni zalevanje hladnom vodom.bosiljak se uzgaja u vrtovima i loncima. Cela biljka je veoma ugodna mirisa.


Lekoviti deo biljke: za lek se upotrebljava cela biljka sa semenom Dosada utrvdjene lekovite i delotvorne materija su: etericna ulja, cineol metil-kalvikol, tinol lineol, kamfor, jedan glikozid i kiseli saponin, kao i niz drugih još nedovoljno istraženih materija.Bosiljak u narodnoj medicini ima vrlo široku primenu kod lecenja ljudi i životinja. Primenjuje se kod lecenja upala (želuca, creva), kod kaslja, pocetnih stanja tuberkoloze, kod bolesti mokracnih organa (bubrega, mehura). Najcešce se primenjuje u obliku cajeva.


Lekovito delovanje: bosiljak se koristi za umirenje živaca, grceva u želucu,lakše mokrenje, lecenje astme i zapaljenje bubrega. Koristi se, takodje, za poboljšanje apetita i protiv nesanice. Semenkama bosiljka lece se mokracni organi.Dosada utrvdjene lekovite i delotvorne materija su: etericna ulja, cineol metil-kalvikol, tinol lineol, kamfor, jedan glikozid i kiseli saponin, kao i niz drugih još nedovoljno istraženih materija.Bosiljak u narodnoj medicini ima vrlo široku primenu kod lecenja ljudi i životinja. Primenjuje se kod lecenja upala (želuca, creva), kod kaslja, pocetnih stanja tuberkoloze, kod bolesti mokracnih organa (bubrega, mehura). Najcešce se primenjuje u obliku cajeva..    PETROVAC

Opis biljke: petrovac ima uspravnu, dlakavu stabljiku visine do 70 cm. Stabljika izbija iz podanka. Listovi su perasti, a listici jajastog do dugoljasto lancetastog oblika. Cvetovi su rasporedjeni u dugackorn grozdu uokolo same stabljike. Mali su i žute boje a rnali plodovi imaju kukaste cekinje. Turica je gotovo bez mirisa, a ukusa je gorkog.. Bere se gornji deo biljke u cvetu. Upotrebljava se kao narodnilek za lecenje proliva, srdobolje, rana, posekotina, skrofuloze,katara želuca i creva, oboljenja žuci i jetre, belogpranja i kožnih bolesti.


Stanište: raste na vlažnini livadama, u jarkovima, uz vode, na prisojnim brežuljcima i stenama.


Lekoviti deo biljke: za lek sabiru se listovi ili cela biljka.


Lekovito delovanje: koristi se u lecenju oboljenja jetre, katara na želucu, proliva, žutice, sklonosti taloženju mokracne kiseline u telu i kod žucnih kamenaca. Izvana se koristi protiv krvarenja rana, krvarenja bubrega, protiv bolesne slezene, kože i krvotoka. Poznati domaci lek za žuticu jeste caj od petrovca: 3gr iseckanog suvog lišca popari se s 2 dl vrele vode iostavi u pokrivenom sudu 15 minuta. Na dan popijemo 3 šoljevruceg caja u gutljajima.
   
               CICAKOpis biljke: cicak je dvogodišnja biljka koja ima dugacak i sivosmedji i vretenasti koren. U prvoj godini pojavljuju se veliki prizemni listovi s peteljkama i nepravilna srcolikog oblika. U drugoj godini izraste uspravna razgranjena stabljika visine od 1 do 1 1/2 metar. Listovi su sve manji iduci prema vrhu stabljike. Cvate u glavicama s grimiznocrvenim cevastim, gusto zbijenim cveticima, što imaju kukice pomocu kojih lako prianjaju za odecu.
Stanište: raste uz putove, na livadama i neobradjenom zemljištu
.
Lekoviti deo biljke:Za lek se upotrebljavaju koren, listovi i seme. Dvogodišnje korenje sakuplja se u prolece i jesen, listovi dok su još mladi, a seme kad sazre Lekovito delovanje: koren cicka deluje protiv otrovno, pospešuje izlucivanje mokrace i znoja te cisti krv. Isto tako koristi se u lecenju venericnih bolesti, svih vrsti cireva, skrofula, gihta (uloga), zastarelih reumatskih bolesti, vodene bolesti i trovanja živom. caj od mladog lišca koristi se u lecenju katara želuca i nadutosti, a dobro je sredstvo i protiv raznih osipa, cireva, gnojnih rana i ranica u ustima. Seme cicka koristi se za sve bolesti za koje se koristi i koren i listovi, s time što seme jace deluje. Seme cicka koristi se za pravljenje cickova ulja koje je jako dobar lek protiv peruti i ispadanja kose. Koren, listovi i seme cicka nakon godinu dana gube svoje lekovito delovanje. Takodje, koren i list koriste se i kod upale i cireva želuca, koriste se kod pospešivanja znojenja, kod varenja, pomažu u ublažavanju reume, kožnog ekcema, lišaja, osipa, gnojnih rana i skorbuta.Suv koren stucan u prah i pomešan sa jestivim ( maslina ) uljem, leci gnojne rane kada se njime namažu.Protiv reume koristi se caj od cickovih semenki.Lek protiv gore navedenih bolesti priprema se tako da se 1 velika kasika sitno narezanog korenja i lišca kuva u pola litre vode 5 minuta, zatim se ostavi poklopljeno10-15 minuta i na kraju procedi. Piju se po 2 velike kasike dvaput dnevno, ujutro i uvece.Ako se 60 grama korena kuva 5 minuta u 1 litri vode, može se uzimati po šoljica ujutro i uvece.Prah od suvog korena pomešan sa zecjim lojem izvlaci strana tela iz rane.U slucaju poremecaja licnog živca ( Nervus facialis ), kada se usta iskrive, zdrobi se svež koren i lišce sa donjim delom stabljike cicka i privije na zdravu stranu.Kod gnojnih procesa usne šupljine grglja se a cirevi se i rane ispiraju , a osip po koži oblaže odvarom –od cickovog lišca, koje ima osobinu da hladi. Na 1 litru vode uzme se 1 dag. sušenog lišca i pije ujutro i uvece po 1 šoljica.U vinu skuvano lišce cicka leci od mokracnih kamenaca. Oni nestaju i kada se uzima sitno izrezan cickov koren ( ili prah ) od suvog korena, pomešano sa medom. Kada se koza glave dobro opere cajem od cickova korena, a svaki drugi dan namace cickovim uljem, stimulise rast kose, ako je koren zdrav. Za caj se na jednu litru vode uzima 1 velika kasika isecenog korena i skuva.Pomešaju se jednaki delovi toga caja i sirceta ( jabucni ) pa se time natrlja koža glave dvaput dnevno, zaustavlja se ispadanje kose.

RECEPT ZA CICKOVO ULJE.Šaka suvog i sitno istucanog semena, polivena sa malo 90 % alkohola, ostavi se da stoji 14 dana , zatim se dolije pola do tri cetvrt litre ulja ( najbolje maslinovog, ali ako ga nema dobro je i suncokretovo ), pa se opet ostavi 4 nedelje na toplom mestu, uz povremeno muckanje. Da bi alkohol ispario, bocu sa uljem ne zatvaramo cepom nego sa malo gaze ili papirom u kome su izbušene sitne rupice.

MAST OD CICKOVOG KORENA :Dobro se ocistiti i opere cickov koren. Narezemo ga na male komadice i iz njih istisnuti što više soka Pripremiti kvalitetnu i cistu, nesoljenu svinjsku mast. Kolicina masti zavisi od toga koliko se istisnulo soka, jer njihovim mešanjem treba postici gustu kašastu masu. Tako pripremljenu lekovitu mast staviti u porculansku ( nikako u metalnu) posudu, dobro je zatvoriti i cuvati u frizideru.Nekoliko puta na dan nanosi se na opecenu kožu, a koristi se i kod cireva, rana i lišajeva.