Pelin upotrebljava se u lečenju loše probave nadimanja podrigavanja žgaravice glista bolesti jetre slezene bubrega žutice groznice grušanja krvi mokraćnog


Opis biljke: pelin je trajna biljka s razgranjenom stabljikom, polugrmastog oblika, visine do 1 metra. Stabljika je okrugla s perasto razdeljenim listovima. Cveta u grozdu sitnim sunovratim glavicama.
Cvetovi se sastoje od čaške sa uskim lapovima, bledožutog, levkastog, na krajevima petodelnog rascepljenog venčića, 5 prašnika Nema čoveka koji ne zna za pelen. Mnogi biljku i ne poznaju prirodi, ali svi odreda znaju za pelen simbol gorčine i čemernosti.
Malo je biljaka koje su tako duboko vezane za naš narod,vekovima mučen, gonjen, ponižavan, koji je znao samo za gorčinu života. I dok je u nas pelen simbol jada, čemera, dotle su nekada Rimljani na Kapitolu, pre i iznad svih priznanja i počasti, pobednika najbolje pobednike napijali napitkom od pelena, ubeđeni da je to najveća nagrada za pobednika, jer im se po tadašnjem shvatanju, obezbeđuje dobro i večno zdravlje, najveće zemaljsko bogastvo.

 U ostalom i latinski naziv pelena ima simbolično značenje tj. ime biljke treba da deluje psihosugestivno na čoveka, da veruje da će biti zdrav i čio. Antički naziv potiče od grčke reči (Artemisia) lekovite.
Stanište: kao divlja raste na osunčanim neobraslim zemljištima, a zbog svoje lekovitosti sadi se u vrtovima.
Lekoviti deo biljke: za lek beru se listovi pre cvetanja i cela biljka za vreme cvetanja.Lekovito delovanje:pelin je vrlo gorkog ukusa. Izvanredno je sredstvo za čišćenje krvi i jačanje želuca. 
Upotrebljava se u lečenju loše probave, nadimanja, podrigavanja, žgaravice, glista, bolesti jetre, slezene, bubrega, žutice, groznice, grušanja krvi, mokraćnog mehura, vodene bolesti i osipa. Osim toga,lekovita svojstva pelina povoljno utiču na celokupni organizam . Tako nestaju teške smetnje , debljine, šećerne bolesti, u duševnim smetnjama koje, više ili manje, imaju dublji uzrok u neredovnom radu probavnih organa, smetnjama u radu jetre, žuči, slezene i ženskih polnih organa.