Sremuš Pomaže da se lakše izluči višak sluzi iz pluća pa se tako omogućuje iskašljavanje i lakše disanje Spomenimo i njegovo antibakterijsko delovanje.


Opis biljke: Cveta belim štitastim cvetovima, uzdignutim nad elipticnim, duguljastim listovima intenzivno zelene boje. Protrlja li se bilo koji deo biljke među prstima, oseti se karakteristični miris na beli luk.Listovi medveđeg luka mogu se upotrebiti kao zdravi dodatak salatama ili varivima, jer su mirisom i ukusom nalik na beli luk.
To vredi i za lukovice, koje su belkaste i 2-5 cm dugačke, a kao vrlo pikantan začin mogu poslužiti i nedozreli plodovi, koji se na biljci javljaju tokom leta. U proleće je ovaj luk najbolji lek koji čisti krv, žuč i jetru od zimskih proizvoda sagorevanja.
Kod branja ove biljke potreban je oprez da se ne zameni za otrovnu vrstu – kao mrazovac ili durđevak, jer im je lišće nalik na lišće medveđeg luka Zato se oslonite na vlastiti nos, jer druge biljke tako ne mirišu.Lekoviti delovi biljke su mladi prolećni listovi koji se beru u aprilu i maju, te podzemne lukovice što se skupljaju u letnjim i jesenskim mesecima. Sušenje ove biljke ne dolazi u obzir

Lekovite preparate valja praviti samo u sezoni, dok su dostupni mladi listovi i socne lukovice.Terapeutsko delovanje ove biljke jednako je delovanju belog luka, a u obe biljke za to je zaslužna visoka koncentracija eteričnih ulja što sadržavaju sumpor (alicin)
Smatra se da povoljno deluje u lečenju arterioskleroze, visokog krvnog pritiska i na niz želučanih i crevnih tegoba , te bolesti jetre. Uzimanje ekstrakta medveđeg luka pokazalo se korisnim u terapiji mnogih bolesti disajnog sistema (bronhitis, astma i dr.).


Delotvoran je lek protiv crevnih parazita kod dece, a stimulise i rad želuca i creva.Koristite li sveži medveđi luk, sigurno nećete mirisati baš kao ruže, ali zato ga možete koristiti u obliku od nekih preparata –tinktura – koja se priprema brzo i jednostavno. Osim toga, u obliku tinkture lekoviti sastojci su pristupačni tokom cele godine.Uspešno se primenjuje kod hematoma i otvorenih rana koje teško zaceljuju. 
Pomaže da se lakše izluči višak sluzi iz pluća pa se tako omogućuje iskašljavanje i lakše disanje. Spomenimo i njegovo antibakterijsko delovanje.


TINKTURA: lukovice medveđeg luka - oko 250 grama – očistiti i oprati. U širu staklenku uliti 3-4 prsta rakije komovice jačine 40% i ubacivati jednu po jednu lukovicu, gnječeći je pritom drvenom varjačom. Lukovice biste mogli gnječiti i van tegle, ali bi tada celi preparat dobio tamniju , smeđkastu boju, zbog oksidacije zgnječenih lukovica u dodiru sa vazduhom.
Kad su sve lukovice zgnječene, dobijenu kašu pomoću levka preliti u bocu od tamnog stakla i nalivati ostatak rakije ( ukupno oko 1 litre).Pri tom obratite pažnju da u boci ostane dovoljno mesta za povremeno mešanje i protresanje. Mešajte drvenim štapićem.Nakon 14 dana stajanja na sobnoj temperaturi, proces je završen. Sadržaj boce tada treba procediti kroz gazu i držati po mogućnosti u hladnjaku u dobro zatvorenoj boci.


Preporučuje se uzimanje tinkture ujutro i naveče po jedna čajna kasišičica (10-20 kapi) pomešano sa pola čaše mleka ili jogurta.Ukoliko mešate tinkturu sa mlekom, ono ne sme biti vruće!Ova tinktura koristi kod zakrečenja krvnih žila i kod visokog krvnog pritiska.