Najvažniji lekoviti sastojak matičnjaka je vrlo lako isparljivo mirisno etarsko ulje


Opis biljke: matičnjak je trajna biljka s četverouglastom i jako razgranatom stabljikom visine do 60 cm. Listovi su nasuprotni. s dugačkom peteljkom, jajastog oblika, nazubljeni i slabo dlakavi. Cvetovi su beli ili belo-žuti, a nalaze se u pršljenastim cvetovima u pazušcima gornjih listova. Matičnj je lepog mirisa, nalik mirisu limuna. Ukus mu je aromatičan.Cela biljka, a posebno kada se list nagnječi, odaje jak, veoma prijatan miris, koji podseća na limun te je poznata i kao limun-trava. 

Cvetovi su beli, plavičasto beli, bledoružičasti ili žućkasto beli, smešteni u pazuhu listova.Stanište: raste u vrtovima gde se uzgaja kao kulturna biljka, ali se kao samonikla može naci nedaleko naselja, uz ograde, živice. Maticnjak je jedna od retkih biljaka koja je istovremeno lekovita, mirisna, ukrasna, začinska, aromatična, medonosna i industrijska. 

Raste u pčelinjacima, dvorištima, pored naselja, uz ograde i živice, po šumama itd. Gaji se i u kulturi kao lekovita i aromatična biljka, i u parkovima kao ukrasna biljka. Cveta od juna do septembra, a razmnožava se semenom, ali se bolji uspeh postiže deljenjem busenova i rasađivanjem. veoma lako se gaji. 

Lekoviti deo biljke: za lek se beru listovi pre nego što procvetaju, a cela biljka s vršikama i listovirna za vreme cvetanja. Suši se brzo i oprezno u hladu i sa što manje dodira. Osušeni matičnjak ne sme se čuvati u limenim posudama .Od matičnjaka se najviše ceni list, jer u ostalim organima ima malo lekovitih sastojaka, osim u cvetu, ali je cveta malo tako da nema praktičnu primenu. Najvažniji lekoviti sastojak matičnjaka je vrlo lako isparljivo mirisno etarsko ulje. 
Lekovito delovanje:maticnjak je izvanredno sredstvo za sva srčana oboljenja. Oživljava i jača srce, a uz to čisti i krv.  


Matičnjak se preporučuje u lečenju histerije, hipohondrije, smetnji u menstruaciji, grčeva, koji su povezani s menstruacijom, zatim, kod nadutosti, grčeva u crevima, proliva želudačnih tegoba, povraćanja na nervnoj osnovi, hronicnog bronhalnog kašalj, nekih oblika astme i svih depresivnih stanja. Matičnjak je blag, dobar i veoma prijatan lek protiv nadimanja u organima za varenje, protiv neuralgije, histerije, neurastenije, gađenja, povraćanja i proliva, za jačanje organizma. Sam list matičnjaka, a još češce pomešan s gorkim travama (kičicom, lincurom, gorkom detelinom, hajdučicom, podubicom i dr.), uspešno se daje slabunjavim za pojačavanje apetita, dodatak kupkama protiv neuralgije i reumatizma. Etarsko ulje od matičnjaka (dobija se destilacijom s vodenom parom matičnjaka pokošenog u fazi cvetanja), je izvanredno prijatnog mirisa, koristi se ne samo u farmaciji vec, još više, i u industriji parfema, i kozmetike.Naročito se preporucuje trudnim ženama koje pate od povraćanja.


Čaj od matičnjaka zaslađen neobično povoljno deluje kod nesanice izazvane premorenošcu ili živčanom bolešcu. Od matičnjaka priprema se melisa-špirit koji služi za masažu ili se pije razređen s vodom, pri cemu osvežava i otklanja telesni i duševni umor.