U medicini se više ceni muška bokvica Herba Plantaginis lanceolatae bokvica muška trajna je biljka s prizemnim uskim suličastim golim i žilavim listovima.                                              BOKVICA


Uskolisna bokvica je višegodišnja zeljasta biljka, visine do 50 cm. Listovi su sakupljeni u lisnu rozetu, eliptično duguljastog oblika, šiljastog vrha. Cvetovi formiraju klasastu cvat, smeđe boje, cveta od aprila do septembra. Pripada grupi taninskih biljaka, sadrži i sluzi, flavonoide i saponine. 
Koristi se kao ekspektorans, diuretik i antimikrobik. Interno se koristi kod respiratornih infekcija, upale sluzokože usta i grla. Spolja se upotrebljava kod zapaljenja kože i ozleda, najčešće tako što se iscedi sveži sok na ranu. Sveži sok ima baktericina i bakteriostatična delovanja. 
Takođe deluje i kao spazmolitik. Termičkom obradom se smanjuju lekovita svojstva. Bere se pre cvetanja.U medicini se više ceni muška bokvica (Herba Plantaginis lanceolatae ).bokvica muška trajna je biljka s prizemnim, uskim, suličastim, golim i žilavim listovima. 
Na listovima je naglašeno 3 do 5 provodnih žila. Cvetna stapka je bez listova, uglasta i uspravna, a završava zeleno-smeđim cvetnim klasom. Plod je dvosemeni tobolac. 
Stanište: raširena je po celoj Evropi, a nalazi se na livadama, svetlim prozračnim šumama.\\

Opis biljke: prizemni listovi bokvice ženske ili trpuca velikog složeni su u obliku rozete, širokog su jajolikog oblika, na rubovima delimično ili svekoliko nazubljeni. Na golim listovima ističe se uglavnom 7 provodnih žila. Cvetna stabljika je uspravna i okrugla a cvet je duguljastovaljkast. Stanište: bokvica ženska ili trputac veliki može se nači na zapuštenim livadama, pustim zemljištima, stazama i putevima, ali i u vlažnim grabama od nizina do visokih planinskih područja.
Lekoviti deo biljke: za lek se sabiru samo listovi, a suše se u tankim slojevima na hladnom i prozračnom mestu Lekovito delovanje: koristi se kao sredstvo za lečenje rana i čireva jer suzbija upale. Isto kao bokvica muška ili trputac muški, koristi se kao lek protiv kašlja i za rastvaranje sluzi, iako se u tome daje više prednosti trpucu muškom. Koristi se u lecenju bolesti mokraćnog mehura te čireva na želucu i crevima.